BiH
0

Belmin Bećić: Ekonomska situacija se ogleda i u umjetnosti

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Za radove koje mame divljenje kod prolaznika na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, Belminu je potrebno tek nekoliko poklopaca od farbe, kist i sprejevi.

Belmin Bećić je 20-godišnji Zeničanin i student Metalurškog fakulteta u Zenici, a svoje slobodno vrijeme u zadnjih mjesec dana provodi na Trgu Alije Izetbegovića, gdje prolaznicima demonstrira svoje sposobnosti u spray art-u.

Spray art predstavlja formu u umjetnosti koristeći farbu u spreju, koja se nanosi na papir, ali i na drvo, metal, staklo i drugo. Belminu je za praksu trebalo oko godinu dana, a ovu umjetnost je donio u Zenicu po uzoru na umjetnike iz New Yorka, Milana, Rima i drugih svjetskih metropola, gdje je spray art popularan.

"Ovo treba da se voli srcem, praksa može biti onda i jedan mjesec, ali i jednu godinu. Međutim, ukoliko bi neko sada imao želju da se poduči ovome, za godinu dana bih ga uspio naučiti svemu što ja znam", kazao je Belmin.

Teška ekonomska situacija oslikava se i na umjetnost, pa su rijetki oni koji za Belminovu fotografiju odvoje simboličnih 5 KM.

"Sad za sad mi uspijeva da slikam i stvaram nove ideje, ali Zenica nije tako bogat grad pa i umjetnost zavisi od ekonomije. Vjerovatno se, svima koji su prošli, sviđa moj proces nastajanja fotografija, ali finansije čine svoje. Neko kupi jednu, neko dvije, neko ne kupi niti jednu fotografiju, ali meni mnogo znači kada bar zastanu i gledaju kako crtam", dodao je Belmin.

Belminova želja je da posjeti neke veće gradove gdje bi pokušao uraditi nešto više i pomjeriti svoje granice u ovoj umjetnosti 20. stoljeća koju, kako kaže Belmin, više cijene, vole i prepoznaju mladi.