BiH
0

Belkić: Situacija u BiH me jezivo plaši

FENA
Beriz Belkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Beriz Belkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Međunarodna zajednica, s visokim predstavnikom na čelu, bi morala u ovom trenutku iskoristiti Bonske ovlasti ukoliko ne želimo da dotaknemo dno s kojeg nema povratka, izjavio je za Agenciju Fena zastupnik Stranke za BiH (SBiH) u Predstavničkom domu PSBiH Beriz Belkić.

Za njega zaključci PIC-a nisu novost, a identificiranje Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH kao krivaca za nerješavanje pitanja Mostara je samo naglas izgovorena javna tajna.

"Međunarodna zajednica mora preuzeti odgovornost skupa s bh. političarima jer su kreatori nekih od rješenja i projekata koje mi sada sami ne možemo popraviti. Međutim, oni se još pozivaju na to da bh. političari moraju sami riješiti probleme, a to više nije realno", pojasnio je Belkić.

Amandman Doris Pack vidi kao sirenu za uzbunu i namjeru da se BiH upozori da može ostati bez članstva u Vijeću Evrope, trgovinskih sporazuma i IPA fondova.

"Nema volje među političarima, sistem je zaribao i nema snage iznutra da bude otkočen. To sam vidio i jučer na zasjedanju Predstavničkog doma PSBiH. Atmosfera je bezidejna i bezvoljna i ponašamo se kao neko ko ukočeno stoji na tračnicama dok mu se lokomotiva približava. Situacija u BiH me jezivo plaši", zaključio je Belkić.