BiH
36

Belkić: Silajdžić se definitivno povukao, ni ja ne želim biti predsjednik SBiH-a

Piše: E. G.
Beriz Belkić (Foto: Klix.ba)
Beriz Belkić (Foto: Klix.ba)
Kako se približava datum održavanja Vanrednog kongresa Stranke za BiH, zakazanog za 31. maj, tako sve i učestalija nagađanja o tome ko su mogući kandidati za predsjednika stranke.

Posljednjih dana u političkim krugovima se špekulisalo da bi na čelo stranke mogao doći i Beriz Belkić, zastupnik u Parlemntu BiH i predsjednik Političkog savjeta SBiH, ali on je to u izjavi za Klix.ba kategorično negirao.

"U tom smislu ja sam se skroz povukao, nisam se kandidirao ni na prošlom Kongresu. Odbio sam kandidaturu i za Predsjedništvo i za Glavni odbor. Vodim Politički savjet stranke i to je onaj oblik u kojem još mogu nešto malo raditi, ali definitivno nemam namjeru se kanidirati na čelnu poziciju u stranci. Jednostavno, ona generacija koja je vodila stranku do 2010. godine polako se povlači, dolaze novi i mlađi ljudi", kazao je Belkić.

Dodao je da, iako javnost možda i najviše interesira izbor predsjednika SBiH, da se Kongres ne održava samo zbog toga.

"Mi imamo vršioca dužnosti predsjednika stranke u smislu prenosa ovlaštenja sa izabranog predsjednika Harisa Silajdžića na Amera Jerlagića. Ne bi bilo dobro ući u izborni proces, a da stranku vodi vršilac dužnosti predsjednika stranke. Predsjednik Silajdžić je definitivno potvrdio ono što je javno i rekao prije tri godine, a to je da se on povlači. Sad je samo stvar forme da se to obavi. Čovjek se zaista povukao nakon izbora 2010. godine i njegov izbor za predsjednika na Kongresu je bio stvar pritiska članstva i njegove namjere da sačuva jedinstvo u stranci od, da tako kažem, unutarstranačkih previranja. No, ovlaštenja je prenio na Jerlagića i u operativnom smislu već tri godine nije prisutan", rekao je Belkić.

Naš sagovornik kaže kako do sada u Stranci za BiH nije bilo nikakvih unutarstranačkih kombinacija vezano za izbor predsjednika.

"Proces je otvoren, pa u skladu sa Statutom bujurum, ko se želi kandidirati i koga općinski odbori predlože", dodaje Belkić.