BiH
0

Belkić i Radojičić apelirali za dijalog u BiH

FENA
Predstavnici zakonodavne vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine i entiteta Republike Srpske sastale su se u petak u Sarajevu a na pres-konferenciji ocijenile ovaj susret kao početak stalne komunikacije i dijaloga radi uklanjanja razlika o mnogim problemima u zemlji.

Saopćili su da forsiranjem dijaloga u koji treba da budu uključeni i federalni te drugi nivoi žele poslati poruku da je to potrebno prvenstveno zbog građana koji su ih birali.

"Ključni problem ove zemlje i jeste nedostatak dijaloga i informacija te odvojenost jednih od drugih", izjavio je prethodno novinarima jedan od današnjih sagovornika - predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić.

S Belkićem i drugim članovima Kolegija ovog doma razgovarala je delegacija Narodne skupštine RS-a koju je njezin predvodio predsjednik Igor Radojičić.

Sugovornica iz RS-a i potpredsjednica Narodne skupštine Nada Tešanović kazala je kako se nada skoroj sličnoj dvosmjernoj komunikaciji delegacija dvaju entitetskih parlamenata.

Danas su razmijenjene informacije o aktulenim pitanjima iz zakonodavnih sredina iz kojih učesnici dolaze i neminovno dotaknuti krupni bh. problemi ustavne i policijske reforme, saopćeno je na pres-konferenciji.

Prethodno su se sagovornici saglasili s usvajanjem zakona o visokom obrazovanju u BiH, iako njegov tekst, prema ocjeni Beriza Belkića, nije savršen, ali je bolje i to od beskrajnih razmirica bez rezultata.

O ustavnoj reformi Belkić i Radojičić su poručili da centralna procedura treba da se provede u državnom parlamentu nakon sveobuhvatne javne rasprave. O aprilskom paketu ustavnih reformi danas nije razgovarano, potvrdio je Belkić.

Nije bilo riječi ni o simbolima entiteta, ali je Igor Radojičić, na novinarsko pitanje o tome govorio o procesu, već poznatom u javnosti, donošenja amblema RS-a te o nastavku rada entitetske komisije za simbole.

On se nada da će kompletan posao vezan za simbole RS-a biti okončan do kraja septembra ove godine.

Na novinarsko pitanje koliko ovi nivoi mogu učiniti kada je u pitanju reforma policije u BiH, Beriz Belkić je izjavio da je taj problem postavljen na nivo kontakata političkih stranaka.

Više od sadržaja samih razgovora sagovornici su istaknuli potrebu započinjanja prakse političkih kontakata i dijaloga, bez zaobilaženja problema i na jednom nivou, pa i kada o njima postoje bitno različiti stavovi.