BiH
0

Belkić i Filipović s delegacijom monitoring tima sekretarijata VE

FENA
Predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić i Ilija Filipović u četvrtak su se susreli s delegacijom Monitoring tima Sekretarijata Vijeća Evrope, na čelu sa šefom tima i generalnim direktorom za političke poslove i demokratiju Jean-Louisem Laurensom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić je istakao kako se posjete Monitoring tima ne doživljavaju kao kontrola rada nego pomoć i poticaj političarima u BiH radi poboljšanja vladavine prava.

Jean Luis Laurens je tokom sastanka istakao zadovoljstvo pozitivnim promjenama u odnosu na posljednji sastanak, ističući dobru saradnju BiH sa Haškim tribunalom, organizaciju proteklih lokalnih izbora te ratifikaciju Evropske socijalne povelje.

Kao preostale obaveze koje su navedene a tiču se puta BiH ka Evropskoj uniji, delegacija je spomenula ratifikaciju Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, pitanje ustavnih promjena u našoj zemlji, rješenje oko formiranja Institucije ombudsmena na nivou BiH, provođenje strategije povratka te funkcioniranje Vijeća nacionalnih manjina u BiH.

Predsjedavajući domova su upoznali delegaciju da je proces ratifikacije Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima u toku i očekuje se još samo saglasnost nadležnog ministarstva kako bi povelja bila u parlamentarnoj proceduri.

U vezi sa ustavnim promjenama naglašeno je kako je postignuta saglasnost u Domu naroda da se pristupi ustavnim promjenama koje će biti podstaknute dogovorom postignutim u Prudu ali i da postoji konsenzus političkih stranaka u PSBiH da se pitanje ustavnih promjena riješava u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Istaknuto je da u tom slučaju sve stranke moraju prilagoditi unutarstranačke programe potrebi ustavnih promjena te se okrenuti evropskim načelima.

Odgovarajući na pitanje o formiranju Institucije ombudsmana na nivou BiH članovi kolegija naglasili su kako je potrebno izvršiti transformaciju Zakona o ombudsmenu BiH da bi proces na nivou države bio uspješno rješen.

Na kraju sastanka je rečeno da Parlamentarna skupština BiH nastoji intezivnije implementirati mehanizme koji se mogu ostvariti preko Vijeća nacionalnih manjina BiH te da će u dogledno vrijeme BiH u vezi toga biti na nivou zemalja u okruženju, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.