BiH
0

Belgijska ambasadorka Nopen razgovarala sa Špirićem

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu ambasadorku Kraljevine Belgije u BiH Kristinu Funes Nopen, koju je informisao o unutrašnjoj političkoj i ekonomskoj situaciji.

Belgijska ambasadorka se interesovala o reformama koje se preduzimaju u BiH, a posebno o aktivnostima na ispunjavanju uslova koje BiH mora ispuniti da bi bio potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU.

Predsjedavajući Špirić i ambasadorka Nopen su izrazili nadu da će biti postignut kompromis u vezi sa zakonima o reformi policije. Špirić je ocijenio da prolongiranje potpisivanja SSP-a ne bi bilo dobro za BiH, ali ni za Evropu.

Belgijska ambasadorka je podvukla da je usvajanje zakona o reformi policije uslov za potpisivanje SSP-a. Ona je čestitala na brojnim reformama koje su provedene u BiH.

Predsjedavajući Špirić je ukazao da su znatni reformski pomaci ostali u sjeni političkih rasprava o reformi policije.

Ambasadorka Nopen se interesovala i o mogućnostima reforme Ustava BiH.

Predsjedavajući Špirić je ocijenio da je najrealnije postojeći dejtonski Ustav nadograditi u skladu sa potrebama evroatlantskog puta BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić je još jednom ponovio da se izazovi, sa kojima se BiH susreće na evroatlantskom putu, mogu prevazilaziti samo konstantnim dijalogom i kompromisom ključnih političkih faktora u BiH.