BiH
0

Behmen uručio zahvalnice za organizaciju Svjetskog foruma urbanizma

FENA
Francuskom arhitektu i urbanistu Jean-Francoisa Daoulasu i glasnogovorniku Organizacionog komiteta Almiru Šahoviću gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uručio je danas zahvalnice Grada Sarajeva za doprinos utemeljenju i organizaciji prvog Svjetskog foruma urbanizma Sarajevo "Veliki Pariz".

Svjetski forum urbanizma održan je u Sarajevu od 6. do 9. septembra. Okupio je najznačajnija svjetska imena iz oblasti arhitekture, urbanizma i prostornog uređenja, a osnovna tema bio je projekt ambicije velikog Pariza što je trenutno i najznačajnija tema u urbanističkim krugovima u svijetu.

Arhitekta i urbanista Jean-Francoisa Daoulasu kazao je tom prilikom da je u Sarajevo došao prije 18 godina kako bi boravio tri sedmice, a onda je odlučio u njemu živjeti zbog čega ga i smatra svojim gradom dodajući da je sve ono što je dobro za Sarajevo dobro i za BiH.

Naglasio je da je Svjetskim forumom o urbanizmu urađeno mnogo za Sarajevo i BiH te da je poslana snažna politička poruka iako se na forumu nije ni spominjala politika.

Svjetski forum urbanizma Jean-Francoisa Daoulasu nije nikada posmatrao kao francuski projekat nego ga je uvijek smatrao projektom Sarajeva, kazavši da će iskustva s foruma doprinijeti da se ovakva manifestacija održi i 2014. godine.

Šahović je ovom prilikom naglasio da 2014. godinu treba iskoristiti kako bi Sarajevo bilo prepoznatljivo u pozitivnom svjetlu u cijelom svijetu, izražavajući zadovoljstvo što je mogao doprinijeti organizaciji ovog značajnog svjetskog skupa.

"Sarajevo je bilo domaćin ovom skupu kojem je prisustvovalo više od 600 arhitekata i to je velika čast budući da se radilo o ambicioznom projektu tokom kojeg su se učesnici mogli educirati o urbanizmu, arhitekturi i ekologiji, a istovremeno i upoznati s glavnim gradom BiH", kazao je gradonačelnik Behmen.

Najavio je da će juni mjesec 2014. godine u Svjetski forum biti u znaku francuske kulture i umjetnosti.

Ovogodišnji Svjetski forum urbanizma otvorio je francuski ministar grada François Lamy, a Jean-Francoisa Daoulasu je kazao da je njegova namjera intezivirati saradnju sa Sarajevom na svim nivoima.