Uradili veliki posao
0

Behmen uručio zahvalnice izvođačima radova na obnovi Vijećnice

FENA
Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen uručio je danas zahvalnice Grada Sarajeva izvođačima radova koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji III faze projekta obnove Vijećnice.

Zahvalnice su uručene autorima glavnog projekta obnove Vijećnice Ferhadu Mulabegoviću i posthumno Smaji Mulaomeroviću, te GP Bosna kao glavnom izvođaču radova.

Za izvođenje restauratorskih radova tokom treće faze obnove Vijećnice zahvalnice su dobili firma Restauro i restaurator-konzervator Esad Vesković.

Zahvalnicu je za izvođenje restauratorskih radova od kamena dobila firma HM-Tenax, a za izvođenje stolarskih radova firma Kontinental iz Kiseljaka.

Gradonačelnik Alija Behmen, zahvalivši dobitnicima ovih priznanja Grada Sarajeva, naglasio je da su svi uradili veliki i značajan posao, jer Vijećnica nije obična zgrada.

"Vijećnica će nakon obnove dobiti novi imidž - ona će biti mjesto kulture, nauke i obrazovanja, a bit će i gradska vijećnica. Jedna od novina bit će Muzej Vijećnice koji će biti smješten u podrumu objekta", kazao je Behmen.

Podsjeća da je u toku četvrta faza obnove Vijećnice u vrijednosti od pet miliona eura.

Autor Glavnog projekta obnove Ferhad Mulabegović izrazio je zadovoljstvo da su se u teškim uvjetima, nakon što je uništen 1992. godine, stvorili uvjeti da počne obnova ovog simbola grada. Također, naglašava da su neki značajni objekti u Evropi nakon Drugog svjetskog rata čekali po desetine godina na obnovu.

Uglješa Kisić ocjenjuje da je najveća pomoć u ovako obimnom i kompliciranom projektu bio gotovo savršeno urađen Glavni projekt obnove Vijećnice.

Da je velika čast firmi koju predstavlja bila raditi stolariju za objekt kao što je Vijećnica naglasio je Ivica Bencun iz firme Kontinental, ocijenivši da je sva stolarija vrhunskog kvaliteta, te da će ići na pravo mjesto.

Otvaranje obnovljene Vijećnice planirano je za juni 2014. godine.