Novogodišnja konferencija
0

FOTO / Behmen: Učinili smo mnogo na poboljšanju kvaliteta života ljudi

Sarajevo-x.com
Na danas održanoj tradicionalnoj novogodišnjoj press konferenciji gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen se sa sekretarom Gradske uprave Miloradom Kojovićem osvrnuo na aktivnosti i projekte Grada Sarajeva u 2011. i predstavio planove i projekte Grada za 2012. godinu.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
"U odnosu na planirani Budžet u 2011. godini, Rebalansom budžeta došlo je do njegovog smanjenja za 27,98 posto ili cca šest miliona KM. I pored te zabrinjavajuće činjenice smo se trudili, a, uvjeren sam, i dosta toga učinili da odgovorimo na potrebe i poboljšamo kvalitet života naših građanki i građana", istaknuo je Behmen.

I pored nepovoljnih ekonomskih kretanja u društvu, Grad je uspio održati vlastite kapitalne projekte koje realizuje u kontinuitetu od 2009. godine. Tu se prije svega misli na Program pomoći porodiljama/majkama sa djecom, za čiju su realizaciju sredstva uvećana za 25 posto u odnosu na prošlu godinu.

U KJKP Park zaposleno 70 osoba na određen period

Dakle, u ovaj projekt je tokom 2011. utrošeno 1.500.000 KM. Pomoć u vidu porodiljskih naknada je u ove tri godine primilo 14.290 porodilja i to godišnje prosječno 5.500 porodilja na području grada Sarajeva.

U sklopu projekta "Posao za sve" u ovoj se godini u KJKP Park, na period do pet mjeseci, zaposlilo oko 70 osoba (od toga 15 žena ili 21,4 posto) sa područja grada Sarajeva , u kojem su kao radnici ostvarivali sva prava iz radnog odnosa. Do sada je praksa pokazala da 10-12 posto angažovanih radnika ostaje trajno zaposleno u preduzeću Park.

U saradnji sa HO Altius, Grad Sarajevo uspješno realizuje Projekt prevencije maloljetničke delinkvencije "I mi smo vaša djeca": Počelo je 2009. sa 50 djece, da bi u ovoj godini ovim projektom bilo obuhvaćeno 280 djece sa izraženim poremećajima u ponašanju sa kojima više od 50 stručnjaka svakodnevno radi, a sve u saradnji sa porodicama i 32 osnovne škole.

Stipendiranje učenika

U realizaciju ovog projekta Grad je do sada utrošio 300.000 KM. Grad je zajedno sa UNDP-om finansirao još jedan projekt koji vodi HO Altius u šest osnovnih škola. Riječ je o Projektu razvijanja kulture nenasilja pod nazivom Mi smo OK, koji se realizira u periodu august 2011.- mart 2012.godine.

"Bez obzira na otežan priliv sredstava u Budžet Grada Sarajeva, u školskoj 2011/2012. godini nastavili smo stipendirati 221 učenika osnovnih i srednjih škola u iznosu od 200.000 KM, odnosno 80 studenata, kao prošle godine", kazao je Behmen te dodao da je Grad i ove godine sa 100.000 KM podržao rad narodnih kuhinja.

Rekonstrukcija Vijećnice i Žičare

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Realizacija Projekta Revitalizacija trebevićke žičare i rekonstrukcije Vijećnice odvija se planiranom dinamikom te se 2013. očekuje stavljanje žičare u funkciju, a Vijećnice početkom 2014. godine. Gradonačelnik je ovom prilikom istakao da je Grad Prag za sanaciju Vijećnice uplatio 20.000 eura. Također, u 2011.godini Grad Podgorica uplatio je još 5.000, tako da ukupna donirana sredstva Grada Podgorice za sanaciju Vijećnice iznose 65.000 eura.

Organizacija Zimskog evropskog olimpijskog festivala mladih

Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo jedini su preostali kandidat za organizaciju Zimskog evropskog olimpijskog festivala mladih 2017. godine (EYOWF). Prezentacija kandidature Sarajeva i Istočnog Sarajeva bit će održana u decembru 2012. na Generalnoj skupštini Evropskog olimpijskog komiteta u Izraelu.

"Kandidat iz Turske odustao je u ime, kako je njegov predstavnik rekao, velikog Sarajeva!", istaknuo je gradonačelnik.

Behmen je bio ponosan što je Grad Sarajevo finansijski podržao (sa 60.000 KM) izradu i postavljanje replike najpoznatijeg i najljepše ukrašenog stećka u BiH – zgošćanskog stećka na Trgu BiH. U idućoj godini namjera je da se izvši iluminacija ovog stećka. Također smo u ovoj godini završili projekt postavljanja i vraćanja bista.

U 2011.godini Grad je donio četiri odluke o pristupanju izradi regulacionih planova, utvrdio 9 nacrta i usvojio 7 RP. Osvijetljen je i most Ćumurija, a već treću godinu je partner Općini Centar u aktivnostima na regulaciji Koševskog potoka.

S ciljem da se unaprijedi i intenzivira saradnja sa civilnim društvom, Grad Sarajevo u partnerstvu sa UNDP BiH implementira Projekt Jačanje lokalne demokratije II-LOD II, kojim je obuhvaćeno 11 projekata koji trebaju biti završeni do marta iduće godine. Grad će učestvovati i u aktivnostima vezanim za izgradnju azila (skloništa) za napuštene životinje.

500 godina od osnivanja Sarajeva

Najavljujući projekte za 2012. godinu, gradonačelnik je istaknuo da će se 6. april - Dan grada Sarajeva obilježiti prigodnim programom s obzirom na to da slavimo 550 godina od osnivanja Sarajeva. Također, Behmen je najavio stavljanje u funkciju Gradskog biznis centra, nastavak radova na trebevićkoj žičari, Vijećnici, Koševskom potoku, Spomen-parku Vraca, izradi projektne dokumentacije, namjene i korištenja kompleksa Bijele tabije, stipendiranje, finansiranje javnih kuhinja...