BiH
0

Behmen se sastao sa predstavnicima Mreže sigurnih zajednica WHO

FENA
Delegacija Mreže sigurnih zajednica, pokreta koji je pokrenut u okviru Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) radi promoviranja sigurnosti i prevencije povreda, danas je s gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom razgovarala o mogućnosti da se i Grad Sarajevo priključi ovoj globalnoj mreži.

U delegaciji su predstavnici Europskog centra za certifikaciju prof.dr. Leif Svanström, prof. dr. Guldbrand Skjönberg, te koordinatori projekta Europske mreže sigurnih zajednica za jugoistočnu Evropu, prof. dr. Arif Smajić i doc. dr. Aida Rudić.

Po riječima Leifa Svanströma, profesora s Karolinskog univerziteta u Švedskoj koji rukovodi Centrom za promoviranje sigurnosti, Mreža sigurnih zajednica je formirana prije više od tri decenije kako bi se smanjila smrtnost i povrede čiji su uzroci nesreće, nasilje, samoubistva ili prirodne nepogode i na taj način se omogućilo postizanje većeg životnog standarda.

“Mreža sigurnih zajednica je pokret koji je zasnovan na sistematskoj međusektorskoj podršci sigurnosti i prevenciji povreda. U ovom trenutku ona ima 272 člana iz 90 zemalja, a iz BiH osim Konjica član je i Banja Luka”, istakao je Svanström.

On je gradonačelnika Sarajeva upoznao o proceduri prijema u Mrežu sigurnih zajednica, kao i uvjetima koje treba ispuniti da bi i Grad Sarajevo potpisao sporazum o saradnji sa Centrom za promoviranje sigurnosti i postao član zajednice sigurnih gradova.

Gradonačelnik Behmen je izrazio zahvalnost što je Sarajevo dobilo priliku da se pridruži ovom široko rasprostranjenom međunarodnom pokretu.

“Grad Sarajevo je zainteresovan da postane član Mreže sigurnih zajednica jer se ciljevi naše lokalne uprave i ovog pokreta poklapaju - i mi želimo da imamo sigurno okruženje za naše građane, ali i za sve turiste koji posjećuju Sarajevo.

Uvjeren sam da je ovakav sveobuhvatan pristup očuvanju sigurnosti, koji podrazumijeva učešće svih relevantnih subjekata jedne zajednice, garant uspjeha ove međunarodne mreže”, kazao je Behmen, te dodao da Grad Sarajevo ima niz projekata koji obrađuju upravo ovu tematiku, saopćeno je Gradske uprave Grada Sarajeva.