Kroz kulturne i privredne projekte
0

Behmen: Sarajevo je otvoreno za saradnju s Oslom

FENA
Alija Behmen
Alija Behmen
Primivši danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Kraljevine Norveške u BiH Vibeke Lilloe, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem, te sekretarom Gradske uprave Miloradom Kojovićem, zahvalio je na svemu što su norveška Vlada i norveški narod učinili za Sarajevo i BiH, ali i za 14.000 bh. izbjeglica koje su našle utočište u ovoj prijateljskoj zemlji.

"Sve naše aktivnosti su usmjerene na jačanje euroatlanstke integracije BiH radi dostizanja evropskih vrijednosti i standarda. Tako je Norveška uključena u sektore pravosuđa i sigurnosti, kao i u projekat poslovnih inkubatora, a ubuduće želimo biti aktivniji na području obrazovanja i pomirenja, te u promociji uloge žene“, kazala je ambasadorica Norveške.

Ambasadorica Lilloe izrazila je spremnost da se u tijesnoj saradnji sa administracijom Grada Sarajeva, realizira niz konkretnih projekata u cilju poboljšanja kvalitete života građana bh. prijestolnice.

Gradonačelnik Behmen je zahvalio na sredstvima koje je Norveška osigurala za deminiranje Trebevića čime su se, između ostalog, stekli uvjeti da krajem ove ili početkom naredne godine ponovno bude uspostavljena žičara, koju su donirali Švicarci.

Na kraju susreta gradonačelnik Behmen je kazao da je Grad Sarajevo otvoren za saradnju sa Oslom kroz realizaciju kulturnih i privrednih projekata, a što bi imalo sigurno velikog odjeka na Bosance i Hercegovce koji su se, kako je dodala ambasadorica Lilloe, jako dobro integrisali u norveško društvo i imaju nemjerljiv doprinos u razvoju ove skandinavske zemlje, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.