Prijem kod gradonačelnika
0

Behmen s delegacijom Komiteta Evropskog parlamenta

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen danas je s predsjednicom Odbora za kandidaturu Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture Tatjanom Ljujić-Mijatović i predsjednikom Izvršnog odbora za kandidaturu, Ibrahimom Spahićem, upriličio prijem za delegaciju Komiteta za kulturu i edukaciju Evropskog parlamenta.

Članovi delegacije koju su činili Doris Pack iz Njemačke, Katarína Neveďalová iz Slovačke, Marietje Schaake iz Holandije, Marco Scurria iz Italije i Joanna Senyszyn iz Poljske informirani su o aktivnostima koje se odnose na pripremu kandidature Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture.

Gradonačelnik Alija Behmen podsjetio je da je Grad Sarajevo još 2008. godine donio odluku o prihvatanju inicijative za kandidaturu grada Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

"Formirali smo odbor, pripremili projekt koji smo podijelili u tri faze, a simbolično smo odabrali 2014., jer je to godišnjica Prvog svjetskog rata i godišnjica ZOI", istaknuo je Behmen.

Predsjedavajuća Komiteta za kulturu i edukaciju u Evropskom parlamentu Doris Pack istaknula je da su članovi delegacije, kao evropski parlamentarci, spremni pomoći da glavni grad BiH, iako ona još nije u Evropskoj uniji, bude evropska prijestolnica kulture 2014.

"Obavili ste do sada dobar posao kada je u pitanju priprema zvanične kandidature i nju trebate što prije zvanično i predati. Sigurna sam 98 posto da u tome možete uspjeti. Kultura je u Sarajevu uvijek cvjetala, pa i u periodu rata. Prema tome i historijski razlog postoji da Sarajevo na taj način obilježi završetak posljednjeg rata", kazala je ona.

Pack je dodala da u tom procesu treba iskoristiti mogućnosti podrške za vrijeme mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom, a kasnije i za vrijeme predsjedavanja Poljske.

"Vaša današnja posjeta i podrška daje nam podstrek da vrlo skoro predamo zvaničnu kandidaturu i iskoristimo šanse koje su pred nama da ona bude i prihvaćena", dodao je Behmen.

Tokom današnjeg prijema delegacija Evropskog parlamenta je iskazala spremnost da pruži i tehničku podršku Sarajevu u procesu kandidature, te da se koriste iskustva dosadašnjih metropola kulture.