BiH
0

Behmen razgovarao sa predstavnicima OSCE-a o nacionalnim manjinama u BiH

Klix.ba
Gradonačelnik Alija Behmen sa svojim saradnicima danas je primio predstavnike OSCE tima za ljudska prava - Kancelarija Sarajevo. U okviru svojih aktivnosti Misija OSCE-a sarađuje sa vlastima i organizacijama civilnog društva kako bi unaprijedila političko, ekonomsko i društveno učešće priznatih 17 nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini: Albanaca, Crnogoraca, Čeha, Italijana, Jevreja, Mađara, Makedonaca, Nijemaca, Poljaka, Roma, Rumuna, Rusina, Slovaka, Slovenaca, Turaka i Ukrajinaca.

Prema riječima Barbare Chiarenza, službenice za ljudska prava u OSCE-u, u cilju očuvanja identiteta nacionalnih manjina, predstavnici Vijeća za nacionalne manjine FBiH odlučili su krenuti u konkretnu akciju i naći prostor na području Sarajeva u kojem bi obavljali svoje aktivnosti. "Na taj način bi uspjeli sačuvati svoju tradiciju, kulturu i jezik", kazala je Chiarenza.

Behmen je istakao kako Grad Sarajevo poklanja punu pažnju nacionalnim manjima u BiH.

"U 2010. godini finansirali smo u iznosu od 40.000 KM programske aktivnosti udruženja nacionalnih manjina na području grada. U periodu od 2011.-2012. godine, uz podršku UNDP BiH, Grad Sarajevo je postao jedan od 15 partnerskih jedinica lokalne samouprave u implementaciji projekta ''Jačanje lokalne demokratije II- LOD II'' kroz koji smo sa organizacijama civilnog društva radili na rješavanju aktuelnih pitanja iz oblasti socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom, neformalnog obrazovanja mladih, problema sigurnosti i nasilja u porodici", rekao je Behmen, te dodao da, nažalost, niti jedno udruženje koje se bavi nacionalnim manjinama u Sarajevu nije apliciralo na ovaj javni poziv.

Inače, Grad Sarajevo pomaže pojedinačno udruženjima Roma, Slovenaca, Čeha i sl., te su tako, kao i svake godine, finansirani projekti iz oblasti obrazovanja, kulture i karitativnih djelatnosti, te podijeljeni novogodišnji paketići djeci romske populacije. Također, krajem decembra, promovisana je knjiga književnika Valerijana Žuje pod nazivom „Imenik/adresar Čeha u Sarajevu 1910. godine“.

Knjiga, koju je Žujo promovirao u saradnji s Gradom Sarajevom i Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH, svjedoči o brojnoj i dobro organiziranoj češkoj zajednici 1910. godine, a koja je imala značajan doprinos u razvoju i afirmaciji Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine u svim oblastima društvenog života.

Na kraju, gradonačelnik Behmen je, u namjeri da pruži podršku rješavanju problema lokacije prostora u kojem bi se obavljale aktivnosti Udruženja nacionalnih manjina u BiH, kazao da će Grad Sarajevo preko svoje četiri gradske općine nastojati obezbijediti adekvatne prostorije.