Međunarodni dan mira
0

Behmen: Ovo je prilika da se prisjetimo koliko je života izgubljeno

FENA
Alija Behmen
Alija Behmen
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mira delegacije Grada Sarajeva, kantona, općina i Udruženja roditelja položile su danas cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Kako je Feni kazao gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, ovaj dan je upravo prilika da se svi prisjetimo koliko je života izgubljeno jer i na današnji dan dešavaju se ubistva, uništavaju se blagodeti planete i čovječanstva.

"BiH i Sarajevo ima potrebu da bez obzira na sva zla koja su se desila, da širi poruku mira, jer to je jedina poruka koja treba da donese mir, individualan i kolektivna prava i razvoj demokratije", dodao je Behmen.

U izjavi Feni predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica je kazao da upravo članovi ovog udruženja najbolje znaju šta znači mir i kolike su njegove vrijednosti budući da su se suočile s najgorom tragedijom izgubivši svoju djecu.

Dodao je da bi članovi ovog udruženja najviše željeli da mir bude jedna vječna kategorija.

Kazao je i da neki izvori kažu da je u toku rata ubijeno 1.600 djece, međutim, udruženje je do sada prikupilo validnu dokumentaciju za 525-oro djece koja su ubijena u opkoljenom Sarajevu.

Grabovica je kazao da će udruženje nastaviti prikupljati dokumentaciju, ali da je to jedan dug i mukotrpan posao. Poručio je da će kako budu prikupljali podatke tako upisivati imena ubijene djece na spomen-obilježje.

U povodu Međunarodnog dana mira upriličena je i posjeta djeci u SOS Dječijem selu Mojmilo, kada je u parku dječijeg sela simbolično posađeno drvo mira.

Podsjećanja radi Ujedinjene nacije 1981. godine donijele su rezoluciju kojom je 21. septembar proglašen za Međunarodni dan mira.