BiH
0

Behmen i Nešković primili Haralda Qgaarda

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Slobodanom Neškovićem primio je danas Haralda Qgaarda, predstavnika norveške asocijacije "Prijatelji Olimpijskog komiteta Norveške i Međunarodnog olimpijskog komiteta".

Prijemu su prisustvovali i ambasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu i Mensur Čolaković, predstavnik Društva prijatelja grada Sarajeva.

Harald Qgaard, veliki prijatelj BiH, prezentirao je čelnicima Grada projekat iz 1994. godine i Zimskih olimpijskih igara u Lillehammeru "40.000 svjetala za Bosnu i Hercegovinu".

  • Kada smo čuli za grozote koje se dešavaju vama u BiH, odlučili smo nešto poduzeti. U svakoj od ovih svjetiljki stajala je poruka "Sjetite se Sarajeva", kazao je Qgaard koji je izrazio veliko zadovoljstvo što danas boravi u glavnom gradu BiH te je izrazio spremnost da nastavi saradnju sa Sarajevom.

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu čestitao je Behmenu i Neškoviću na preuzimanju dužnosti gradonačelnika i dogradonačelnika Sarajeva.

Ambasador je pozdravio ideju uspostavljanja saradnje između olimpijskih gradova Sarajeva i Lillehammera.

Mensur Čolaković dodao je da će Društvo, u čije ime se danas nalazi na ovom prijemu, nastaviti otkrivati dobre prijatelje grada Sarajeva.

  • Takvih ljudi u Norveškoj ima veoma mnogo koji su mnogo pomogli BiH i njenom narodu, rekao je Čolaković uz podsjećanje da Društvo trenurtno priprema dokumentarni film o Haraldu Qgaardu.

Gradonačelnik Behmen uime Grada Sarajeva i njegovih građana zahvalio se Kraljevini Norveškoj i njenom narodu za veliku pomoć gradu Sarajevu i BiH.

  • Norveški narod zaista se ponio altruistički prema nama i mi to ne smijemo zaboraviti, istakao je gradonačelnik.

Dogradonačelnik Nešković dodao je da pored saradnje olimpijskih gradova, Grad Sarajevo ima i druge planove saradnje sa norveškim gradovima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.