Trijumf SDP-a i Naše stranke
0

Behmen gradonačelnik, Marković i Nešković zamjenici

Sarajevo-x.com
Kandidat Socijaldemokratske partije BiH Alija Behmen novi je gradočelnik Sarajeva, odlučeno je danas na svečanoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Njegovi zamjenici su bivši košarkaš Nenad Marković, također iz SDP-a, te kandidat Naše stranke Slobodan Nešković.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva u naredne četiri godine ostaje Marin Ivanišević (SDP), a dok su na mjesto njegovih zamjenica imenovane Tatjana Ljujić- Mijatović (SDP) te Lejla Somun Krupalija iz Naše stranke.

Podsjećamo, najviše mandata u Gradskom vijeću, i to 15, pripalo je Socijaldemokratskoj partiji, sedam mandata osvojila je Stranka demokratske akcije, te po dva mandata osvojili su kandidati iz Stranke za BiH, Bosanskohercegovačke patriotske stranke Sefer Halilović i Naše stranke.

Prema nacionalnoj strukturi u Gradskom vijeću je 13 Bošnjaka, šest Hrvata, šest Srba i tri pripadnika ostalih naroda. Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Vijeća oni su položili svečanu zakletvu pošto su im predstavnici Centralne izborne komisije BiH predali uvjerenja o dodijeljenim mandatima.

U inauguralnom govoru gradonačelnik Alija Behmen poručio je da će se zalagati da Sarajevo dobije zaslužene ingerencije glavnog grada BiH i dodao da će se nova gradska uprava okružiti mladim ljudima.

Već u prvih 10 dana mandata uslijedit će odluke o štednji u Gradskoj upravi "putovanja, telefonski i drugi izdaci", što, kako je poručio Behmen, simbolično može pokazati odnos prema poreznom novcu građana.

"Moramo pokazati da je Sarajevo zaista glavni grad. Razvojem demokratije pokazat ćemo da to zaista i jeste, iako ga neki ne doživljavaju tako. Bit će to grad s novim demokratskim standardima i visokim nivoom tolerancije", rekao je između ostalog u inauguralnom govoru novi gradonačelnik.

Nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća započela je prva radna sjednica koja je u toku.