BiH
0

Behmen: Građani idu ka kontejnerima

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) organizirala je danas u Sarajevu okrugli sto o temi "Reforma poreznog sistema u Federaciji BiH" povodom zakonskog paketa o poreznoj reformi koji je u formi nacrta usvojila Vlada FBiH. Bivši federalni premijer je izjavio kako smatra da je Vladin prijedlog skaradan.

SDP je na ovaj skup pozvao predstavnike svih relevantnih ustanova, uključujući poduzetnike, sindikate, penzionere, odnosno ljude koje će se "duboko ticati" ovakav odnos prema porezima u FBiH da bi se stranka bolje pripremila za parlamentarnu raspravu o ovim zakonima.

Jedan od uvodničara, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, bivši federalni premijer Alija Behmen, smatra da je Vladin prijedlog "skaradan".

  • Ne mogu se oporezovati ljudi koji po mjerilima Svjetske banke žive ispod linije siromaštva. Smatramo da osnove moraju biti drugačije i da se trebaju progresivno oporezivati oni koji imaju više, kao svugdje u svijetu, kazao je Behmen.

Kada je u pitanju porez na profit, on je istaknuo da su svi ciljevi porezne politike pomiješani.

  • Mi smatramo da poreski sistem treba da bude okrenut ka većem zapošljavanju te da ima socijalni aspekt. Ne znam šta je navodilo predlagače da "ubijaju" mala preduzeća i obrtničke djelatnosti, kazao je Behmen, dodajući da u SDP-u ne vide da je Vlada ugradila podsticajne elemente koji će oslobađati poreza na profit one privredne organizme koji će reinvestirati, koji će stimulirati zapošljavanje.

Komentirajući posljednja poskupljenja i reakciju vlasti na to, Behmen je kazao da građani najvjerovatnije idu ka kontejnerima.

Svetozar Pudarić, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije, kazao je da Vladin prijedlog zakona o doprinosima de facto zadržava postojeće stanje, i kada je u pitanju visina prihoda i kada je pitanju pozicija tog prihoda u ukupnom prihodu fondova, kao što je Fond PIO, koji zadržavaju karakter kakav sada imaju.

  • To znači da u tom zakonu nema ni najave reforme. Tim zakonom se osigurava daljnje funkcioniranje ovih fondova na način kako su i do sada. Time se ništa ne mijenja, upozorio je on.

Ako Vlada nije sada spremna da to sada mijenja, a Pudarić smatra da stvarno treba reformirati Fond PIO, sistem zdravstvene zaštite i pomoći u slučaju nezaposlenosti, Vlada je makar u najavi morala dati neki vremenski okvir da se zna da ovaj zakon ima određeni rok trajanja.

SDP već neko vrijeme vodi inicijativu u vezi s poreznom reformom, ali zvaničnih reakcija Vlade nije bilo. Pudarić, međutim, očekuje da će se o tome raspravljati u Parlamentu FBiH i odborima te da će se Vlada barem očitovati o onome što je upućeno prema njoj.

  • Ako samo zatvore oči, to pokazuje kakvi jesu. Mislim da će ipak malo ozbiljnije shvatiti svoju ulogu i svoju obavezu, rekao je Pudarić.