BiH
0

Behmen: Danas utvrđujemo listu kandidata za predsjednika SDP-a

Piše: E. G.
Alija Behmen (Foto: Klix.ba)
Alija Behmen (Foto: Klix.ba)
Kadrovska komisija SDP-a danas će održati sjednicu na kojoj će biti evidentirane sve pristigle kandidature za predsjednika te stranke, koji će se birati na vanrednom Kongresu 6. decembra.

Koliko je poznato, sada već ima više od 20 kanditatura, ali se radi o osobama čija imena su predložile općinske organizacije stranke, što ne znači da će oni svi zaista i biti kandidati za predsjednika SDP-a.

Alija Behmen, predsjednik Kadrovske komisije, jutros je za Klix.ba kazao da još uvijek ne zna sva imena i da će na sjednici koja bi trebala početi u 12 sati trebao imati listu svih podnesenih kandidatura.

Iako je rok za kandidature istekao jučer, neke od njih će vjerovatno stići i danas, ukoliko su poslane putem pošte.

"Vjerujem da ćemo danas imati pregled svih kandidata, ali to opet nije konačan prijedlog. Konačan prijedlog liste kandidata za predsjednika stranke će dati Glavni odbor. On usvaja konačnu listu kandidata koja ide na Kongres, a može i predložiti kandidate. Listu koju mi danas utvrdimo poslat ćemo na Predsjedništvo stranke pa na Glavni odbor", kaže Behmen.

Kadrovska komisija utvrđuje danas da li su se kandidati držali pravilnika stranke, da li su plaćali članarinu te slične formalne pojedinosti.

"Mi imamo jednu odredbu koju drugi nemaju. Dakle, svi oni koji su bili na određenim pozicijama, poput nadzornih odbora, koji su bili ministri, premijeri i slično, dužni su dva posto od svoje plaće, osim članarine, uplaćivati SDP-u. To je proces samofinasiranja partije. Ne mislim da će biti takvih slučajeva koji to nisu poštovali, ali treba provjeriti. Također, ne mislim da će biti eliminacije kandidata po bilo kojem osnovu", izjavio je Behmen.

Javnosti je već poznato da su mnogi visokopozicionirani članovi ove stranke predloženi, a neki su i javno obznanili da su prihvatili kandidature. Među imenima koja se spominju su: Nermin Nikšić, Slaviša Šućur, Bogić Bogićević, Svetozar Pudarić, Zukan Helez, Damir Hadžić...