BiH
0

Behmen: 1. mart najznačajniji datum u modernoj historiji BiH

FENA
Alija Behmen
Alija Behmen
Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen, u izjavi za Fenu, kazao je da je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH te da je referendum 1992. pokazao da su svi građani učestvovali u njemu.

Kako podsjeća Behmen na referendum izašlo je 64,31 posto birača što pokazuje da su svi narodi koji žive u BiH glasali, te dodaje da je šteta što taj datum ne prigrle svi građani BiH kao datum rođenja nove države poslije raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Gradonačelnik ističe da je provedeni referendum, koji su priznali svi međunarodni faktori među kojima su i Ujedinjene nacije, bio logičan slijed onoga što se desilo u Sloveniji i Hrvatskoj.

"Međutim, očigledno je da je snaga oružja prevagnula u odluci koja je za rezultat imala troipogodišnji rat", ističe u izjavi za Fenu gradonačelnik Behmen.

Na pitanje da li će se taj datum kao Dan nezavisnosti ikada slaviti u cijeloj BiH, Behmen naglašava da je to više političko pitanje te dodaje da nijedna zemlja u svijetu ne politizira svoj dan kada se rodila kao samostalna država.

Referendum za nezavisnost BiH od tadašnje Jugoslavije održan je 29. februara i 1. marta 1992. godine. Na referendum je izašlo 64,31 posto birača s pravom glasa, za suverenost BiH glasalo je 99,44 posto birača čime je BiH dobila nezavisnost, a ubrzo nakon toga počeo je rat.

I danas se 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH slavi samo u jednom njenom dijelu.