BiH
39

Bego Gutić: Ministri će na rješavanju problema raditi i 24 sata ako treba

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Senad Alić, predsjednik Skupštine TK, danas je zvanično uručio rješenje o imenovanju Bege Gutića za mandatara Vlade TK.

Ranije su koalicioni partneri SDA, DF, BPS i NS Radom za boljitak dogovorili da pozicija premijera pripadne SDA, po pet ministarstava SDA i DF-u, a po jedno BPS-u i NS Radom za boljitak.

"Očekujem da ćemo Vladu TK formirati za 20-ak dana. Idemo odmah u reformske procese. Ukoliko bude potrebno ministri će raditi i po 24 sata na rješavanju problema", kazao je mandatar Bego Gutić.

Gutić je trenutni uposlenik MUP-a TK, a svojevremeno je bio i ministar unutrašnjih poslova. Na pitanje koliko će biti prostora za kompromis kada su u pitanju radnički zahtjevi ili eventualne blokade rada institucija i saobraćajnica, odgovorio je:

"Svi se moramo vratiti u okvire zakonitosti. Vlada TK i Skupština TK, čije su odluke bile na ivici zakonitosti, ali i sindikati".

Gutić je naveo kako se moraju sačuvati privredni subjekti koji trenutno rade, a treba zatvoriti one koji nemaju perspektivu i koji su uništeni.

SDA su pripadala sljedeća ministarstva: finansija, boračkih pitanja, industrije, prostornog uređenja i poljoprivrede, DF-u MUP, obrazovanje, pravosuđe, rad i socijalna politika, poduzetništvo i razvoj, BPS-u zdravstvo, a NS radom za boljitak trgovina, saobraćaj i turizam.