BiH
30

Begić-Žiga: Obustava gradskog javnog prijevoza se nije smjela dogoditi

FENA
Povodom jutrošnje obustave gradskog javnog prijevoza u Sarajevu, direkorica preduzeća GRAS, gradskog prijevoznika, Mubera Begić-Žiga izjavila je novinarima da se ova obustava nije smjela dogoditi uprkos dugogodišnjim problemima u preduzeću i nezadovoljstvu radnika.

Vozila GRAS-a nisu trebala stati po njenom mišljenju jer zbog toga ispaštaju građani.

Direktorica je kazala da je jutros obaviještena da je u GRAS-u riječ o spontanom štrajku, samoinicijativnom okupljanju grupe radnika koji traže isplatu februarske plaće. Dodala je da se od ovog štrajka ograđuju dva sindikata koja egzistiraju u preduzeću. Begić-Žiga je rekla da se sve vrijeme radi na tome da se osigura novac za isplatu netoplaće radnicima, ali da im zasad ne može pružiti garancije.

"Radimo i na novcu za dugove GRAS-a, struju, gorivo i druge obaveze", rekla je direktorica, uz podatak da zbog GRAS-ovog duga za električnu energiju od dva miliona i 480 hiljada KM struju ima samo dio radionica, odnosno tehničkih pogona, jer je od tog iznosa uplaćeno 100 hiljada KM, dok ostali dio u krugu preduzeća, računajući i upravnu zgradu, nema struju.

Begić-Žiga je novinarima, također, kazala da doprinosi za plaće radnicima GRAS-a nisu uplaćeni od novembra 2008. godine.

Kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica, koji se također obratio novinarima, rekao je da je jutrošnji štrajk zapravo više uzrokovan političkim nego ekonomskim razlozima. Po njegovim riječima, grupa radnika koja štrajkuje i od čije obustave rada su se ogradili sindikati, izmanipulirana je izvana.

"Ovo je smišljeno organizirano pravljenje haosa u gradu da bi se kantonalna vlada kojoj pripadam prikazala nesposobnom", rekao je ministar Bubica.

On tvrdi da rješenja za probleme preduzeća GRAS nema bez radikalnog zaokreta, odnosno novog menadžmenta koji će firmu postaviti na zdrave osnove.

Grupa radnika okupila se u krugu preduzeća od jutros . Radnici novinarima kažu da je glavni razlog za obustavu rada izostanak februarske plaće, a tu su i drugi problemi koji godinama opterećuju njihovo preduzeće.