Komemoracija u BNP Zenica
2

Begagić: Sve nas je iznenadio Radmilin odlazak

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Veliki broj građana, glumaca, prijatelja i poznanika Radmile Preininger okupio se danas u sali velike scene Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici kako bi odali počast i prisjećali se uspjeha Radmile Preininger.

Uvodnu riječ na komemorativnom skupu imao je Hazim Begagić, direktor Bosanskog narodnog pozorišta.

"Sve nas je iznenadio odlazak Radmile Preininger, odlučili smo da sve aktivnosti XI Festivala bh. drame budu posvećene ovoj velikoj glumici", izjavio je Begagić.

U pozadini je bila upriličena projekcija njenih slika te inserata iz predstava u kojima je glumila.

Radmila Preininger je bila direktorica Festivala bh. drame, a u svojoj glumačkoj karijeri, koja je trajala više od 30 godina, igrala je više od 100 uloga. Članica ansambla zeničkog pozorišta postala je u sezoni 1975/76.

Uloge: Krčmarica u predstavi "Krčmarica" P. Turrinija u režiji G. Gojera, Varja u predstavi "Višnjik" A. P. Čehova u režiji Z. Ristovića, Evdokija u predstavi "Sveti Sava" S. Kovačevića u režiji V. Milčina, Mary Smith u predstavi "Kidaj od svoje žene" R. Cooneya u režiji S. Kupusovića, Jokasta u predstavi "Čiste ruke" J. Hristića u režiji G. Gojera, Gospođa Smith u predstavi "Ćelava pjevačica" E. Ionescoa u režiji Z. Ristovića, Eva u predstavi "Rasparala se modra mješina nebeska" M. Krleže - J. Vlatković u režiji Ž. Mijatovića, Me u predstavi "Mačka na usijanom limenom krovu" T. Williamsa u režiji Ž. Mijatovića, Olga u predstavi "Prljave ruke" J. P. Sartrea u režiji D. Mustafića, Martha Washington u predstavi "Ljubavi Georgea Washingtona" M. Gavrana u režiji G. Gojera, Saruča u predstavi "Saručin dug" I. Samokovlije - R. Marušića u režiji Ž. Mijatovića, Livia Ladrillo-Dombay u predstavi "Bard" A. Šoljana u režiji S. Stojanovića, Simka u predstavi "Ožalošćena porodica" B. Nušića u režiji I. Porovića, Načelnikovica u predstavi "Sablazan u Dolini Šentflorijanskoj" I. Cankara u režiji G. Gojera, Ana u predstavi "Komšiluk naglavačke" N. Mitrović u režiji N. Kleflin, Vasilisa u predstavi "Do dna" M. Gorkog - T. Miletić-Oručević u režiji T. Miletić-Oručević, Beline u predstavi "Umišljeni bolesnik" J. B. Molierea u režiji A. Bakrača, Revolucionarni Čičerone u predstavi "Posljednji iz kaste strasti" M. Žalice u režiji G. Gojera i mnoge druge.

Dva puta je nagrađivana i to za uloge Njetočke Njevzvanove u predstavi "Njetočka Njevzvanova" F. M. Dostojevskog u režiji B. Putnika i Krčmarice u predstavi "Krčmarica" P. Turrinija u režiji G. Gojera.

Radmila Preininger je preminula 09.05.2012. u 58. godini života, a sahrana će biti obavljena danas u 15:30, na gradskom groblju "Crkvice".