Pisao Westerbergu
0

Bećirović: Uznemiruju nas neistine o ratu u BiH

FENA
Denis Bećirović
Denis Bećirović
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo predsjedniku Parlamenta Kraljevine Švedske Peruu Westerbergu.

"Gospodine predsjedniče, Veoma su nas uznemirile neistine iznesene o ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini u dokumentarnom filmu koji je prikazan na prvom programu švedske državne televizije SVT kao i najava novih priloga koji minimiziraju genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i najveće stradanje civila na evropskom tlu od 1945. godine do danas", navodi se u pismu.

Nažalost, dodaje se, zlonamjernim autorima ništa ne predstavlja činjenica da je genocid dokazan i na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Bećirović u pismu podsjeća da je Evropski parlament, uz podršku svih političkih grupacija, 15. januara 2009. godine usvojio Rezoluciju o Srebrenici i proglasio 11. juli Danom sjećanja na jedini genocid počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

„Stoga mi dozvolite da primijetim da je očita namjera ovog filma plasiranje neistina i negiranje presuđenog zločina genocida koji se desio u zaštićenim zonama UN-a na teritoriji Bosne i Hercegovine. Time se, ujedno, tendenciozno pokušava prekrojiti jedan od najtragičnijih dijelova bosanskohercegovačke i novije evropske historije“, navodi se u pismu.

Dodaje se da posljedice emitiranja filmova koji negiraju međunarodno utvrđene činjenice i sve ono što se desilo na prostorima Bosne i Hercegovine za vrijeme ratnih zbivanja za žrtve genocida su posebno teške i bolne.

„Mnogi od njih su svoja stalna prebivališta i šansu da izgrade novu i bolju budućnost pronašli u Kraljevini Švedskoj i zahvalni su što ih je Vaša zemlja zbrinula i omogućila im da postanu punopravni građani.

Iako su naviknuti na povremene pokušaje negiranja gnusnih zločina i genocida, zaprepašteni su činjenicom da se to pokušava činiti i putem nacionalnog švedskog TV kanala.

Poštovani predsjedniče, apeliram na Vas da zajedno s demokratskim i progresivnim snagama Vaše zemlje onemogućite raspirivanje i širenje neistina o stradanjima Bosanaca i Hercegovaca", navodi se u Bećirovićevom pismu, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.