BiH
1

Bećirović: Smanjenjem plaća poslanika finansirati najbolje studenate

FENA
Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je u parlamentarnu proceduru inicijativu kojom se predlaže da se Vijeće ministara BiH zaduži da do kraja 2013. godine raspiše konkurs za stipendiranje hiljadu najboljih studenata iz Bosne i Hercegovine u 2014. godini.

Bećirović je Agenciji Fena kazao da je uputio poslaničku inicijativu da se do kraja 2013. godine raspiše konkurs za finansiranje hiljadu najboljih studenata iz BiH uključujuči oba entiteta u BiH.

Po njegovim riječima, glavni kriterij bi trebao biti da to budu studenti sa najboljim prosjekom ocjena u cijeloj BiH.

"Ne treba ni spominjati koliko bi to bilo značajno, prije svega za mlade ljude, one koji postižu zavidne rezultate u ovoj zemlji, jer edukovani mladi ljudi su najznačajniji resurs Bosne i Hercegovine", kazao je Bećirović.

Dodao je da je kao model finansiranja predložio da to bude smanjenje primanja poslanika u Predstavničkom domu, delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, smanjenje primanje ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH, direktora agencija na državnom nivou, članova Predsjedništva BiH, kao i drugim uštedama koje je moguće u narednom periodu učiniti.

"Također, predložio sam kao model da razmislimo i o eventualnom finansiranju iz inozemstva. Dakle, postoje određene države koje su spremne da jedan takav projekt podrže. Zašto ne bismo iskoristili tu priliku, pokazali, s jedne strane, jedan visok senzibilitet i Parlamentarne skupštine BiH i državnih organa kad je riječ o mladim edukovanim kadrovima, a na kraju krajeva učinili i jedna konkretan korak u tom pogledu?", kazao je Bećirović.

Predložena inicijativa bila je danas na dnevnom redu sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH koja je konstatirala da je inicijativa podnesena u skladu s Poslovnikom te je proslijedila Predstavničkom domu na razmatranje.