BiH
209

Bećirović: Pravo na stav u vezi Sutorine imaju isključivo nadležne institucije

Piše: Er. M.
Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Denis Bećirović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, smatra da je vanjska politika isključivo u nadležnosti države i da pravo na stav u vezi sa Sutorinom imaju samo nadležni bh. organi.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi se trebao izjasniti o prijedlogu rezolucije o Sutorini koju je predložio delegat Denis Bećirović.

Bećirović je novinarima rekao kako je vanjska politika Bosne i Hercegovine isključivo u nadležnosti državnih institucija i kako je u tom kontekstu sporna neustavna paradiplomatska mreža jednog bh. entiteta.

"Pitanju vanjske politike treba pristupiti temeljno, jer je vanjska politika u nadležnosti države i niži nivoi nemaju pravo da se miješaju u to. BiH je potreban zakon o vanjskim poslovima, a ko god bude radio na njegovoj pripremi trebao bi voditi računa o tome da je vanjska politika u naležnosti državnih institucija, a ne nižih nivoa. Tako treba i ostati", kazao je Bećirović.

Bećirović smatra da su svi argumenti u vezi sa sporom o Sutorini na strani Bosne i Hercegovine koja pokušava na demokratski način riješiti pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom.

"Sve javne rasprave pokazale su da BiH ima jake argumente i mi se trudimo to pitanje riješiti na demokratski način. Ne znam zašto bi nastao problem ako bi BiH odlučila problem razgraničenja sa Crnom Gorom riješiti na sudu. Republika Hrvatska je također sporove sa granicama rješavala na sudovima. Ne znam zašto bi za BiH vrijedila druga pravila", rekao je Bećirović.

On smatra da svako ima pravo na mišljenje, ali da pravo na stav u vezi sa Sutorinom imaju isključivo nadležne institucije.

"Očekujem i stav Predsjedništva BiH. Ako se odreknemo Sutorine mi nećemo postići ništa, smatram da ćemo šta više pokazati da je BiH meko tkivo", zaključio je Bećirović.

Podsjetio je da se o pitanju Sutorine govori odavno i da to nije zaboravljena priča.