BiH
0

Bećirović: Poštovat ću svaku zakonitu odluku

FENA
Denis Bećirović
Denis Bećirović
Kao legalista i demokrata, svaku odluku koja se u ovom Parlamentu i u Predstavničkom domu donese u skladu s Ustavom, zakonom i Poslovnikom Predstavničkog doma ja ću potpuno poštovati, kazao je danas novinarima zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović upitan da komentira inicijativu za njegovu smjenu koju su uputili poslanici SDS-a.

"Da imam još jedan život i da mogu ponovo sve ovo ponoviti, sve bih isto učinio", kazao je Bećirović. Ako neko od mojih kolega iz Kolegija može slati pisma i govoriti o drugim stvarima, a meni neko da zabranjuje da se i ja oglašavam i iznosim svoje stavove onda je to, dodao je on, politika dvostrukih aršina.

Bećirović je istaknuo da stoji iza svog političkog djelovanja, iza svojih stavova, iza svojih pisama, a „Predstavnički dom neka donese konačnu odluku“. Na novinarsko pitanje kako komentira jednu od zamjerki iz SDS-ove inicijative za njegovu smjenu o nepoštivanju Ustava, Bećirović je kazao da je to potpuno neargumentirano, potpuno neutemeljeno.

"Treba pročitati Ustav i treba ga pošteno tumačiti, dakle korektno. Kako recimo član Kolegija iz SDS-a može slati pisma i oglašavati se, zar i on onda poštuje ili ne poštuje Ustav. Ako nađete i jednu odredbu koja govori o tome da li se član Kolegija smije oglašavati ili ne, onda ću ja zaista dati ostavku i prije sjednice, ali naravno Ustav o tome ne govori. Praksa da se članovi Kolegija Predstavničkog doma izjašnjavaju je praksa koja je uspostavljena znatno prije ovog mandata", kazao je Bećirović.

Dakle, dodao je, Predstavnički dom o tome treba argumentirano da raspravi.

"Ponijet ću se onako kakva bude odluka Predstavničkog doma. Bio predsjedavajući, odnosno zamjenik predsjedavajućeg Kolegija ili danas-sutra samo poslanik u Predstavničkom domu, nastavit ću s istom politikom, a to je politika izgradnje demokratske i evropske BiH ravnopravnih naroda i građana. I kad god bude ugrožen državni suverenitet ove zemlje ja ću reagirati i budite sigurni nikada neću ćutati kao što to neki drugi rade", kazao je Bećirović.

Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević je, pojašnjavajući zašto su uputili inicijativu za Bećirovićevu smjenu, kazala novinarima da je Bećirović, “mimo znanja Kolegija, kršeći Poslovnik i kršeći osnovna ustavna načela ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda, derogirao i ovaj Parlament, derogirao i Predsjedništvo pa čak na neki način suspendovao i demokratiju u ovom Parlamentu ponašjući se kao autokrata i pokazujući da on uopšte nije dorastao fukciji koju obavlja“.