BiH
0

Bećirović posjetio Potočare i susreo se s Fatom Orlović

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denis Bećirović posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, položio vijenac i odao počast žrtvama genocida izvršenog u julu 1995. godine.

Predsjedavajući Bećirović se danas sreo sa članicama udruženja majki Srebrenice.

"Kao građanin i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posjetom Memorijalnom centru Srebrenica želim još jednom ukazati na strašne zločine koji su prije 16 godina izvršeni planski i sistematično. Danas sam ovdje da poručim da ne samo 11. jula nego niti jednog dana ne smijemo zaboravljati na zbivanja koja je Međunarodni sud pravde u Hagu za ratne zločine proglasio genocidom u kojem je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka Srebrenice i njene okoline. Ukoliko iskreno želimo od ove zemlje stvoriti demokratsko društvo, društvo jednakih pojedinaca, naroda i građana, Srebrenica nam uvijek i u svakom trenutku mora biti upozorenje na scenarije kakvi se ostvaruju kada se bira put nacionalizma i nasilja. S druge strane, treba podsjetiti i na činjenicu da se jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata desio uprkos prisustvu i garancijama Ujedinjenih nacija. Počinjene greške i njih čine odgovornim za oporavak ovog područja'', kazao je on.

Ovom prilikom Bećirović je još istakao: ''Prošlost Srebrenice ne možemo izbrisati ali moramo činiti sve da se ispravi ogromna nepravda nanesena ovom kraju i njegovim građanima. Svi se moramo snažno truditi da ovaj kraj obilježe svestrani napredak i povratak međusobnog povjerenja i zato naša pažnja ne smije biti usmjerena samo na Memorijalni centar Srebrenica – Potočari. Obavezni smo podržati svaki pozitivan pomak i povratak normalnog života i suživota u ovaj dio zemlje. Jer, uspijemo li u Srebrenici, uspjet ćemo u cijeloj Bosni i Hercegovini."

Bećirović se danas susreo i sa sa Fatom Orlović, koja već 11 godina vodi spor zbog gradnje pravoslavne crkve u dvorištu njene porodične kuće. Fata Orlović je upoznala Denisa Bećirovića o stanju njenih sudskih procesa i najnovijim zbivanjima u vezi sa njihovim rješavanjem, ističući kako se bori da ona i njena porodica raspolažu njenom imovinom.

Fati Orlović je obećao da će, kao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, učiniti sve što je u njegovoj moći da pravda bude zadovoljena i da će u tom cilju poslati pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetu Halilović, predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću i predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku.

Dodao je da je Fata Orlović simbol neravnopravne borbe pojedinca protiv sile i bezakonja, po čemu je postala prepoznatiljiva van granica Bosne i Hercegovine. Također, istakao je da u Bosni i Hercegovini neće biti sreće sve dok se pravoslavni objekti ne ukolne sa muslimanske/bošnjačke zemlje, odnosno dok se muslimanski/bošnjački objekti ne uklone sa pravoslavne zemlje, jer je apsurdno da se ovakvim pitanjima bavimo 16 godina nakon Dejtona.