BiH
0

Bećirović očekuje pomoć Velike Britanije i SAD-a

SRNA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović smatra da Velika Britanija zajedno sa SAD treba da nastavi, ne samo dosljednu politiku podrške suverenitetu i integritetu BiH, nego i da pokuša "pomoći u razrješenju brojnih problema koje je generisao dejtonski Ustav".

''BiH je područje na kojem se danas sudaraju mnogi interesi, Zapada i Rusije, pa i značajnog dijela islamskog svijeta. Upravo zbog toga je bitno da Velika Britanija zajedno sa SAD nastavi, ne samo dosljednu politiku podrške suverenitetu i integritetu BiH, već i da pokuša pomoći u razrješenju brojnih problema koje je generisao dejtonski Ustav'', rečeno je u Bernu tokom Bećirovićevog susreta sa petočlanom delegacijom Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji.

Iz parlamenta BiH saopšteno je da je parlamentarce iz Velike Britanije naročito interesovalo formiranje novog Vijeća ministara BiH, kao i detalji u vezi sa provođenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić - Finci". 

Kako se navodi, članovi britanske delegacije interesovali su se i za razloge zbog kojih BiH u posljednjoj godini bilježi vrlo mali napredak na putu ka EU, a dosta pažnje posvetili su i nastojanjima da BiH postane punopravna članica NATO-a.