BiH
362

Bećirović: Nijedan pedalj BiH nije ekskluzivno hrvatski, srpski ili bošnjački prostor

Piše: A. B.
Denis Bećirović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Denis Bećirović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) i državni zastupnik Denis Bećirović na današnjoj konferenciji za novinare povodom Dana državnosti BiH je izjavio kako nijedan dio niti pedalj BiH nikada nije i neće biti ekskluzivno hrvatski, srpski ili bošnjački prostor.

Bećirović smatra da svaki dio BiH pripada podjednako svim njenim građanima i narodima te da je Dan državnosti jedan od najvažnijih i najsvijetlijih datuma u historiji BiH.

"Svaki čovjek u ovoj zemlji može i treba biti ponosan za ZAVNOBiH i na njegovo prvo zasjedanje. ZAVNOBiH ne pripada nijednom narodu pojedinačno, to je zajedničko blago svih građana i naroda BiH. Vijećnici ZAVNOBiH-a su trajno upisani zlatnim slovima u historiji jer su nas svrstali na stranu svjetske pobjedničke antifašističke koalicije jer su se u teškim vremenima suprostavili genocidu i mržnji te obnovili državnosti BiH", izjavio je Bećirović.

Državni zastupnik smatra da ne postoji važniji zakonodavni organ u BiH niti važnije mjesto za obilježavanje Dana državnosti od Parlamentarne skupštine BiH, jer je ZAVNOBiH bio antifašistička, svenarodna skupština i da nije bilo nje, ne bi bilo ni današnje.

"Funkcioneri u BiH koji negiraju Dan državnosti trebaju biti svjesni da bez ZAVNOBiH-a ne bi ni imali današnje funkcije. Negiranje Dana državnosti je antidejtoniski, nelegalan i apsurdan čin, a građanima moramo objasniti zašto je ZAVNOBiH još uvijek toliko važan građanima", zaključio je Bećirović.