BiH
5

Bećirović: Iz Predsjedništva nije stigao Prijedlog budžeta za 2014.

FENA
Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Sjedica proširenog kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana je večeras, po okončanju sjednice Predstavničkog doma.

"Inicirao sam pitanje da vidimo šta je sa budžetom institucija BiH za 2014. godinu. Prije toga sam obavio i telefonski razgovor sa premijerom Vjekoslavom Bevandom. Na žalost, Kolegij u proširenom sastavu Predstavničkog doma je morao konstatirati da do ovog trenutka u pisarnicu Parlamentarne skupštine BiH nije došlo ništa od Predsjedništva BiH", izjavio je predsjedavajući Doma Denis Bećirović novinarima večeras nakon sjednice proširenog kolegija.

Stoga su, dodao je on, članovi proširenog kolegija zaključili da ne mogu postupati dalje u parlamentarnoj proceduri kada to uopšte nije ni stiglo u Parlamentarnu skupštinu BiH.

"Imajući u vidu neke važne rokove, moram reći da sam iznenađen takvim pristupom i odnosom Predsjedništva BiH prema ovom izuuzetno važnom pitanju za oba entiteta, za državu, za sve nas, građane i narode BiH", kazao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, sjednicu Predstavničkog doma nije jednostavno sazvati, bliži se vikend i teško je reći kako i u kojim će rokovima to biti ispoštovano.

"Očigledno da odgovornost za ovo mora preuzeti Predsjedništvo BiH. Parlamentarna skupština BiH, barem Predstavnički dom, je bio spreman na postupanje ali do nas nije ništa došlo", kazao je Bećirović.

Predsjedništvo BiH je danas,na vanrednoj sjednici, utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2014. godinu sa dva glasa „za“ (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ) i jednim glasom „protiv“ (član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović).

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu bit će dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje, saopćeno je danas popodne iz Predsjedništva BiH.