Susret u Tirani
0

Bećirović i Topalli inicirat će forum za privrednu saradnju BiH i albanije

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i predsjednica Parlamenta Albanije Josefina Topalli usaglasili su danas tokom susreta u Tirani da će ličnim autoritetom pokušati inicirati forum za privrednu saradnju dviju zemalja radi uvjeta za intenzivniju robnu razmjenu.

Iako posljednjih godina doživljava kvantitativni napredak, robna razmjena je vrlo skromna i daleko ispod realnih mogućnosti i potreba.

Parlamentarna rukovodstva trebalo bi ubuduće da se sastaju najmanje jednom u dvije godine, rečeno je na pres-konferenciji održanoj nakon ovog susreta.

Ima mnogo prostora i za susrete na drugačijim i nižim nivoima pa je usaglašena inicijativa o izradi iscrpnog kalendara kontakata između predstavnika dviju prijateljskih zemalja, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom susretu Bećirović-Topalli naglašena je potreba za potpisivanjem više međudržavnih sporazuma između Albanije i BiH, što je proces koji je Bećirović već pokrenuo u Parlamentarnoj skupštini.

Također je naglašeno da treba uvesti redovnu, direktnu avionsku liniju Sarajevo - Tirana kako bi se stvorili uvjeti za bolje povezivanje poslovnih ljudi i građana BiH i Albanije.

  • Ne smijemo se miriti s činjenicom da Evropska unija nema niti jedan značajan infrastrukturni ili bilo koji drugi privredni projekt na Balkanu gdje joj želi pristupiti veći broj zemalja.

Zbog toga se moramo truditi da usaglasimo svoj nastup prema najrazvijenijima i da nastupamo zajednički jer nam je na taj način mnogo lakše ostvariti željeni napredak, konstatirano je.

Međutim, kako je dalje istaknuto, "veoma je bitno da se pritom bolje upoznajemo i povezujemo, da stvaramo uvjete za povezivanje naših privrednika, ali i naučnih, kulturnih radnika, sportista i u direktnom kontaktu razbijamo tabue koji opterećuju naše veze".