BiH
0

Bećirović i Tadić razgovarali s Josipovićem

FENA
U sklopu službene posjete Bosni i Hercegovini, predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića i njegove saradnike primili su danas članovi kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru, domaćini su zahvalili Josipoviću što je za svoju prvu vanjskopolitičku destinaciju nakon ulaska Hrvatske u EU izabrao upravo Bosnu i Hercegovinu što predstavlja snažnu i pozitivnu poruku građanima i jedne i druge zemlje.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić i Predstavničkog doma Denis Bećirović, zajedno sa zamjenicima predsjedavajućeg Doma naroda Sulejmanom Tihićem odnosno Predstavničkog doma Miloradom Živkovićem i Božom Ljubićem još jednom su čestitali Republici Hrvatskoj ulazak u Evropsku uniju poželivši joj da u ovoj velikoj porodici uspješno ostvaruje svoje ciljeve ali i da kao njena članica podupire euroatlantski put zemalja jugoistočne Evrope.

Istaknuto je da članstvo Hrvatske u EU treba prihvatiti kao novi poticaj saradnji ne samo državnih organa nego i svih naroda i građana dvije prijateljske zemlje.

Naglašena je potreba da se intenzivnije povezuju privrednici Bosne i Hercegovine i Hrvatske obzirom da se radi o komplementarnim privrednim prostorima koji su i tradicijski i prirodno vrlo upućeni jedan na drugog.

Josipović je istakao da nema cjelovite Evrope bez članstva svih zemalja Jugoistočne Evrope u EU i naglasio da će Hrvatska biti u priilici da sudjeluje u donošenju svih odluka bitnih za ovaj region.

On je rekao da ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju nije samo strateški interes naše zemlje nego i strateški interes Republike Hrvatske i da želi da njegova zemlja bude ona koja će u tom procesu, slikovito rečeno "udarati u bubanj".

Istovremeno, dodao je Josipović, problemi koje ima Bosna i Hercegovina nerijetko su unikatni i teško razumljivi za međunarodnu zajednicu pa je Hrvatska zemlja koja svakako može pomoći njihovoj pravilnoj artikulaciji i traženju rješenja koja neće biti pogrešna što se danas zna desiti, saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću PSBiH.