Poslao pismo Slavici Đukić-Dejanović
0

Bećirović: Četnička ideologija direktna opasnost po cjelovitost BiH

FENA
Denis Bećirović
Denis Bećirović
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije Slavici Đukić-Dejanović u povodu "najnovijih aktivnosti u vezi s rehabilitacijom četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića pred Osnovnim sudom u Beogradu".

"Smatram da zajedničkim snagama treba da promoviramo neke od najvećih vrijednosti civilizacije: mir, slobodu, antifašizam, ljudska prava i toleranciju među različitim narodima. Upućujem Vam ovo pismo jer znam da ste i Vi lično u Narodnoj skupštini Republike Srbije glasali protiv zakona kojim se izjednačava četnički s antifašističkim pokretom", naveo je Bećirović u pismu upućenom Slavici Đukić-Dejanović.

Bećirović podsjeća da je o negativnim reperkusijama izjednačavanja antifašista i fašista u Republici Srbiji i na susjedne države govorio otvoreno, između ostalog, i na sastanku s predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem u julu 2011., kao i na sastanku s Đukić-Dejanović u decembru 2011. godine.

"Tom prilikom, kao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, istakao sam da bi nastavak politike rehabilitacije četnika predstavljao civilizacijski nazadak u borbi protiv fašizma i neofašizma. Četnička ideologija predstavlja direktnu opasnost po nezavisnost, suverenitet i cjelovitost, prije svega, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore", kaže Bećirović.

Završetak procesa legalizacije četništva i četničke ideologije u Republici Srbiji nije samo unutrašnja stvar Republike Srbije, nego predstavlja i legalizaciju na "duge staze" četničkog projekta stvaranja velike Srbije na račun drugih država u regionu. Ideologija četništva nadahnuta je idejama velike Srbije i stvaranja etnički čiste srpske države. Ona se temelji na ekstremnom nacionalizmu, vjerskoj netrpeljivosti i posrbljavanju ili uništenju nesrpskog stanovništva u granicama zacrtane velike Srbije, smatra Bećirović.

On u pismu ističe da se "suština četničke ideologije i genocidnog programa najbolje može vidjeti iz Projekta Stevana Moljevića, od 30. juna 1941. godine". Tu se, pored ostalog, u tački 2. kaže da je Srbima osnovna dužnost da stvore i organiziraju "homogenu Srbiju" koja ima da obuhvati "celo etničko područje na kome Srbi žive i da joj osiguraju potrebne strateške i saobraćajne linije i čvorove". Zločinački četnički projekt direktno je konkretizirao Draža Mihailović. On je, između ostalog, davao i specijalne instrukcije svojim komandantima. Jednu od takvih "instrukcija" dao je ozloglašenim četničkim komandantima iz Crne Gore i Sandžaka, majoru Đorđu Lašiću i kapetanu Pavlu Đurišiću. Ta "instrukcija" uslijedila je 20. decembra 1941. godine.

U njoj se, uz ostalo, kaže da su ciljevi četničkih odreda: "1. Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju etnički čistu u granicama Srbije - Crne Gore - Bosne i Hercegovine - Srema - Banata i Bačke; 2. Borba za uključenje u naš državni život i svih još neoslobođenih slovenačkih teritorija pod Italijanima i Nemcima (Trst - Gorica - Istra i Koruška) kao i Bugarske, Severne Albanije sa Skadrom; 3. Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i ne-nacionalnih elemenata; 4. Stvoriti neposredne - zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenije čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa i Bosne od muslimanskog i hrvatskog življa", navodi se u pismu.

Po najcrnjoj šovinističkoj ideologiji i masovnim ubistvima nevinog stanovništva četništvo se suštinski ne razlikuje od ustaštva i sličnih naci-fašističkih formacija. O tome svjedoči i veliki broj drugih autentičnih dokumenata, programa, rezolucija, zapisnika, svjedočenja, kao i mnogih izvora iz njemačkih, italijanskih i britanskih arhiva iz kojih se nedvosmisleno vidi da je četnička država zamišljena kao totalitarna četnička diktatura nacističkog tipa koja će objediniti "svo srpstvo, očistiti se od Muslimana, Hrvata i Arnauta", odnosno od "svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata". To "čišćenje" podrazumijeva i obračun sa svim "nepodobnim" Srbima, odnosno onim Srbima koji ne prihvataju četničku ideologiju, istakao je Bećirović.

Bećirović je još jednom pozvao predsjednicu Narodne skupštine Republike Srbije, da dodatno skrene pažnju javnosti u Srbiji, posebno poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srbije, na potrebu podsticanja i ohrabrivanja borbe protiv neofašizma, šovinizma i ekstremizma.

Diferenciranje naci-fašističkih formacija (četnika, ustaša, itd.) od antifašističkog pokreta važno je ne samo zbog prošlosti već i zbog budućnosti naših i susjednih država, kaže Bećirović.

S obzirom na važnost ove tematike i za Hrvatsku i Crnu Goru on je naglasio da će ovo pismo biti dostavljeno i predsjednicima najviših zakonodavnih organa tih država, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.