BiH
0

Bećirević uručio nagrade najboljim farmerima Općine Centar

Klix.ba
U Općini Centar 7. septembra 2012. godine načelnik Dževad Bećirević je uručio novčane nagrade i diplome najuspješnijim farmerima – uzgojivačima stoke i pčelarima sa područja Centra u 2011. godini.

Izbor najboljih izvršila je stručna komisija čiji su članovi obišli teren i posjetili domaćinstva koja se bave uzgojem stoke i ispunjavaju utvrđene kriterije. U skladu sa zakonskim propisima i mjerama za unapređenje stočarske proizvodnje, ocjenjivani su: obim i kvalitet stočnog fonda, zemljišni i štalski kapaciteti, opremljenost mehanizacijom te nivo higijenskih i tehničkih uvjeta uzgoja stoke.

Uz čestitke za osvojene nagrade Dževad Bećirević je farmerima uputio želje za još uspješniji rad u narednom periodu.

"Ovogodišnja suša otežala je život našim farmerima, ali se nadam da će oni, i pored svih problema, nastaviti sa radom koji obavljaju čestito i pošteno", kazao je načelnik Općine Centar.

U kategoriji najboljeg farmera prvo mjesto i nagrada u iznosu od 700 KM pripala je Berizu Omeroviću. Za najboljeg uzgajivača autohtonih vrsta domaćih životinja proglašen je Sead Pandžić, koji je osvojio nagradu u iznosu od 200 KM. Nagrada za najuspješnijeg uzgajivača goveda pripala je Mehi Muharemoviću i iznos od 400 KM, drugi je Nedeljko Đokanović koji je dobio 300 KM, zatim slijede Sabahet Seferović koji je osvojio treće mjesto i nagradu od 250 KM, četvrto i peto mjesto te po 200 KM pripalo je Siniši Raševiću i Munibu Gljivi. U kategoriji najuspješnijih uzgajivača ovaca prvu nagradu i 400 KM dobio je Ćiro Ješić, drugo mjesto i iznos od 300 KM osvojio je Meho Muharemović, dok je treće mjesto i 200 KM pripalo Aliji Hodžiću.

Nagrada od 150 KM i četvrto mjesto pripalo je Žarku Raševiću, dok su peto, šesto i sedmo mjesto i iznos od po 100 KM osvojili Sabahet Seferović, Hašim Muharemović i Kasim Samouk. Najuspješnijim pčelarima dodijeljene su prva, druga i treća nagrada – Muhamedu Salkanoviću pripalo je 300 KM, Snježani Rašević 150 KM i Ljubiši Mikiću 100 KM.

"Svake godine osvojim jednu od nagrada, ali sam u ovom takmičenju prvi put najbolji, zbog čega sam jako ponosan. Nagrada mi zaista mnogo znači i volio bih kada bi se ovakva takmičenja održavala barem dva puta godišnje. Danas je teško biti farmer. Sijeno, stočna hrana i sve što je potrebno za uzgoj stoke je dosta poskupilo, ali nama ostaje da se borimo kako bismo prebrodili ova teška vremena", rekao je Beriz Omerović, najbolji farmer.

"Ovo je zasigurno jedna od najtežih godina za poljoprivrednike. Bez obzira na teške životne uslove nadam se da će se farmeri nastaviti baviti uzgojem stoke. Takmičenje za izbor najboljeg farmera postalo je tradicija i nadam se da će se i u narednim godinama nastaviti, jer to mnogo znači ljudima koji se bave ovim poslom. Novčane nagrade nisu velike, ali njima mnogo znače kako bi prehranili svoju porodicu", rekao je predsjednik stručne komisije za odabir najboljih farmera prof. dr Velija Katica, koji je zajedno sa članovima komisije prisustvovao uručivanju nagrada.