BiH
0

'Bećirević i njegova partija su grobari medijskih sloboda'

FENA
Povodom otvorenog pisma poslanika SDP-a u Državnom parlamentu Denisa Bećirevića, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović saopćio je danas da "iz svake rečenice otvorenog pisma SDP-ovog mlađahnog aparatčika izbija nevjerovatna količina primitivne demagogije". - I on i njegova partija baštine "svijetle" tradicije jednoumlja i gušenja svake vrste slobode mišljenja i govora, te zaista nemaju pravo držati lekcije bilo kome. Za samo dvije godine vladavine "Alijanse za potjere", hapšenja nevinih ljudi, uz medijsku torturu i linč neistomišljenika, zaprijetili su da nas vrate u mrak totalitarizma, navodi se u odgovoru ministra Sadovića. Sadović navodi da "sloboda govora i aparatčikova partija su nespojive stvari".
  • Zar posljednji kongres SDP-a, kad su demokratski birali između jednog kandidata, nije najbolji primjer?! Pismo jurišnika koji priznaje samo sud svoje partije, prosto vrvi njegovim neznanjem, manipulacijama i lažima. U skladu s principom operativne samostalnosti policije, bilo koji ministar policije u BiH ne može pokrenuti istragu. Jurišnik u otvorenom pismu zatvara oči pred ovim činjenicama. Svjesno zatvara oči i pred činjenicom da nadležne policijske agencije pružaju zaštitu novinarima kad je oni zatraže, uključujući i one novinare i one medije, koje uređuje jurišnikov partijski šef, ističe se u saopćenju.

Moj stav je, navodi Sadović, svima poznat: Svako nasilje, prijetnje i ugrožavanje života i sigurnosti novinara, osuđujem i zahtijevam da ih nadležni organi istraže i procesuiraju.

  • Istovremeno, ovo je prilika da jurišnika podsjetim da nije pisao otvorena pisma kad su se kriminalci za kojima je trajala policijska potraga, javljali u "Centralnom dnevniku" jednog javnog servisa, koji je u službi njegove partije, a ne svih građana i kad su u emisiju dovodili i promovirali kriminalce za kojima je raspisana potjernica i koji imaju više sabranih, krivičnih djela, nego Andrić književnih, navodi se.

  • Otvoreno pitaj Bećireviću svog šefa (stisni ako smiješ) ko servisira vaše medije s prisluškivanim razgovorima i drugim prljavštinama, kojima prosto zasipate svoje političke protivnike? U takvim rabotama se najbolje snalazite. Zašto, Bećireviću, ne staneš u zaštitu onih medija koji tebe i tvog šefa nazivaju kriminalcima i banditima? Moj stav je od početka jasan i neću ga promijeniti. Svaka policija u BiH u okviru svoje nadležnosti treba da zaštiti sve građane posebno novinare koji časno i profesionalno rade svoj posao. Neka štiti i one koji to ne rade, ako im prijete nasiljem. A građani ove zemlje dobro znaju da su aparatčik i njegova partija grobari medijskih sloboda, a ne njihovi čuvari, ističe Sadović.

Neću, navodi Sadović, pozivati Denisa Bećirevića da podnese ostavku, "jer znam da to neće uraditi, iako bi trebao, zbog nemilosrdnog trošenja novca poreskih obveznika".

  • Pored basnoslovne plate, država mu plaća stan u Sarajevu, odvojeni život i prijevoz do Tuzle. Onaj ko potcjenjuje zdrav razum naših građana zaista je zaslužio kaznu na sljedećim izborima, ističe ministar Sadović, saopćeno je danas iz njegovog kabineta.