Skupština Udruženja za gas u BiH
0

Bečarević podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg

FENA
Almir Bečarević
Almir Bečarević
Direktor BH Gasa Almir Bečarević podnio je ostavku na mjesto predsjedavajućeg Skupštine Udruženja za gas u BiH, zbog neslaganja s politikom i stavovima pojedinih članova ovog udruženja iz Republike Srpske.

"S obzirom na još jednu potvrdu već postojećih stavova Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na jučerašnjoj sjednici Skupštine Udruženja za gas u BiH, kao i na svu licemjernost pojedinih članova Udruženja iz Republike Srpske, koji se ogledaju u ličnoj promociji pojedinih članova u svijetu putem Udruženja i destruktivnom djelovanju i razbijanju svega onoga što podrazumijeva zajedničko gasno tržište u BiH s druge strane, želim da upoznam javnost da sam podnio ostavku", naveo je Bečarević danas u saopćenju za javnost.

Direktor BH Gasa smatra da je voditi Udruženje za gas u BiH i očekivati podršku od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH "zaista iluzorno i predstavlja samo gubljenje vremena", jer je, "nakon desetina bezuspješnih molbi za prijem kod resornog ministra", preostalo samo obratiti se putem javnosti i iznijeti svoje stavove.

Naglašava da je, iako je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH formiralo ekspertski tim sačinjen od predstavnika oba bh. entiteta radi donošenja državnog zakona o gasu, jučer na sjednici Skupštine Udruženja za gas u BiH iznesen stav da se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne želi miješati u odnose između entiteta niti zastupati bilo koju stranu te da "samo usuglašen prijedlog dvaju entiteta može biti predložen Vijeću ministara BiH na usvajanje".

Zbog navedenog, direktor BH Gasa postavlja pitanje kako onda upravo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH upućuje Vijeću ministara BiH prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva u BiH, koji nije prethodno usuglašen između dvaju entiteta.

Da li je možda u ovom slučaju već izabrana strana koju treba podržati? - pitanje je iz BH Gasa.

Bečarević ne osporava pravo Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da upućuje prijedloge za produženje predmetne odluke, ali pita zašto nikad to isto ministarstvo nije uputilo prijedlog Vijeću ministara BiH o pitanju izgradnje magistralnog gasovoda Brod - Zenica. Spominje i nedavnu posjetu zamjenika ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Vladimira Titova Banjoj Luci i tamošnji razgovor o reguliranju ratnog duga za isporučeni prirodni gas koji BiH ima prema Ruskoj Federaciji. Tom prilikom, navodi, vlasti u Banjoj Luci su izjavile da bi to pitanje trebalo biti napokon riješeno.

Sva licemjernost jedne ovakve izjave može se sagledati kroz Sporazum o načelima energetske politike koji su potpisali dva entitetska premijera i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, gdje jedan entitet do danas nije uplatio nijedan dolar na ime izmirenja ovog duga, naglašeno je u saopćenju.

Također se navodi da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje deklarativno „nema“ čak ni minimalne ingerencije u oblasti energetike, s jedne strane predlaže produženje predmetne odluke, a s druge strane ne ukazuje na problem ratnog duga za isporučeni prirodni gas i ne ukazuje na neprovođenje potpisanog Sporazuma o načelima energetske politike.

BH Gas nedvojbeno želi da se domaća privreda razvija, ali isto tako želimo da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bude ministarstvo koje neće samo podržavati projekte iz jednog entiteta, a kontinuirano odbijati ekonomski isplative projekte iz drugog čijom bi implementacijom građani i jednog i drugog entiteta, kao i industrijski sektor imali koristi, stav je direktora BH Gasa Almira Bečarevića.