BiH
0

Beč: Promovirano izdanje “Istraživanje žrtava genocida s posebnim osvrtom na BiH”

FENA
U organizaciji Foruma za akademsku saradnju, na Univerzitetu u Beču, u ciklusu Universitäre Forschungsbeiträge (Univerzitetski prilozi istraživanju) promovirano je izdanje “Istraživanje žrtava genocida s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu” autora prof. dr. Smaila Čekića, direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i profesora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Radi se o njemačkom prijevodu jednog od rijetkih djela koja se u najsavremenijem pristupu bave fenomenologijom istraživanja žrtava u slučaju genocida, sa saznanjima primjenljivim i u međunarodnim razmjerama.

U pitanju je jedinstveno i originalno naučno-teorijsko, metodološko-metodsko i meta/metodološko djelo koje ima kritički odnos u teorijskom pristupu istraživanja jedne nesumnjivo najsloženije društvene pojave savremenog svijeta, kakav je genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Ovo djelo, kako je rečeno na promociji, ukazuje i na bitne nedostatke u definisanju kategorijalnih pojmova i utvrđivanju njihove korelativnosti s realitetima društvene stvarnosti, što otežava utvrđivanje valjanih indikatora koji determinišu i uslovljavaju metode naučnog saznanja i korištenje metoda prikupljanja empirijskih podataka i podataka o činjenicama društvene stvarnosti.

Jedan od strateških naučnih problema ogleda se u odsustvu stvarnih, utemeljenih naučnoistraživačkih projekata, kao naučno valjane osnove za empirijska istraživanja, što je doprinijelo i doprinosi proširivanju polja za kvazi istraživanja, kvazi istraživače i kvazi naučnu istinu. Evidentne slabosti i bitni nedostaci onemogućavaju intersubjektivnost i provjerljivost rezultata istraživanja u funkciji utvrđivanja i konstatovanja naučne istine.

Navedene probleme, propuste i nedostatke je, pored ostalog, akcentirao autor ovog naučnog djela, koje istovremeno snažno podsticajno i instruktivno djeluje na sve istraživače predmetne pojave, što je, po mišljenjima promotora, uglednih eksperata iz Austrije i Norveške, i fundamentalni doprinos prof. dr. Smaila Čekića navedenim djelom.

Govoreći o knjizi, dr Paulina Krüger je kazala da "slučaj Bosne i Hercegovine, odnosno široki opseg zločina počinjen u njoj, jasno ukazuje na neophodnost ovako sveobuhvatnog naučnoteoretskog modela".