Sesija "Kruga 99"
41

Bebler: Novi Ustav bi trebao da ujedini elemente za zdrav razvoj BiH

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na današnjoj redovnoj sesiji "Kruga 99" uvodničari o temi "Samo kooperacijom domaćih i inostranih intelektualnih i političkih aktera do novog ustava BiH" bili su prof.dr. Anton Bebler i prof.dr. Lada Sadiković.

Na sesiji je predstavljen i Memorandum o usvajanju novog ustava BiH, jer u "Krugu 99" polaze od opredjeljenja da je samo kooperacijom domaćih i inostranih intelektualnih i političkih aktera moguće doći do novog ustava BiH.

  • U velikom nam je interesu da BiH prevaziđe svoje teškoće, da prestane biti invalidna tvorevina, da krene putem razvoja i što prije postane punopravnom članicom euroatlantskih integracija i EU, rekao je prof. Bebler.

Naglasio je da je, u saradnji s profesoricom Sadiković, dao inicijativu da se na demokratski način donese novo ustavno uređenje BiH, jer je sadašnje uređenje proturječno.

  • Sadašnji Ustav se sastoji iz niza dijelova Dejtonskog ustava , nekadašnjih ustava SFRJ, iz dva ustava entiteta i stoga je ustavni poredak BiH nelogičan, proturječan i jedan je od izvora koji sputavaju razvoj BiH, naglasio je Bebler.

Smatra da je taj set dejtonskih ugovora, koji se zove Ustavom BiH, manjkav na više načina te da je njegov veliki nedostatak u tome što mu nedostaje demokratska legitimnost.

  • Sadašnji Ustav BiH je donesen od stranaca, napisan je od stranaca, pored toga, donesen je pod prisilom , te bi on trebao biti i ništavan s tog stanovišta, ali i pored toga, BiH u ranijim godinama nije imala uređenje koje bi potpuno odgovaralo njenim svosjtvima kao jedinstvene zemlje, koja je unikat u Evropi, pa prema tome i ustavno uređenje bi trebalo da bude unikatno, istakao je Bebler.

Mišljenja je da se trebaju koristiti pozitivna i negativna iskustva sličnih zajednica, negativna kakva su u Rusiji, bivšoj SFRJ i Čehoslovačkoj, ali i pozitivna kakva su Švicarskoj, Belgiji, i iskustva Libanona, koji je sličan BiH , što se tiče njegovog nacionalnog, etničkog i kulturnog sastava.

  • Prema tome, na demokratski način sastavljen, pripremljen i prihvaćen, novi ustav BiH treba da ujedini elemente koji su potrebni za njen zdrav razvoj, naglasio je Bebler, uz uvjerenje da bi potpisnici Dejtonskog i Pariškog ugovora, svi iz međunarodne zajednice i EU, prihvatili i podržali takvo rješenje koje bi bilo doneseno u BiH od njenih građana i institucija.

Rekao je da je svima u interesu, da se BiH razvija kao "normalna" evropska zemlja, da postigne značajnije rezultate od dosadašnjih, u socijalnom, ekonomskom i političkom razvoju.

  • Samo u tome je smisao inicijative koju smo dali zajedno sa profesoricom Ladom Sadiković, kazao je Bebler.

U Asocijaciji izražavaju nadu da je ova inicijativa prvi korak u tom pravcu.

  • BiH sa ovakvim ustavnim uređenjem nije u mogućnosti da ispuni uvjete Vijeća Evrope, dakle ona mora da, prije svega, bude pravna država , da bude demokratska država , da bude država koja štiti ljudska prava i slobode, kazala je

Sadiković.

Ponovila je stav da BiH nije pravna država, da nije demokratska država "a da smo u međuvremenu prekršili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u njegovim elementarnim odredbama koje se tiču kršenja ljudskih prava i sloboda".

Upozorila je da Vijeće Evrope može svakog momenta da nas isključi zbog nepoštivanja osnovnih principa, a to su , pravna država, demokratska država i država u kojoj će se poštivati ljudska prava i slobode.

Prof.dr. Anton Bebler iz Ljubljane, kao gost Asocijacije nazavisnih intelektualaca "Krug 99", boravi u Sarajevu od 18. do 21. januara.