BiH
0

Bebić i Alkalaj o povratku izbjeglica i ustavnim promjenama

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj razgovarali su u Zagrebu u ponedjeljak o povratku izbjeglica, prometnoj saradnji, euroatlantskim integracijama i ustavnim promjenama u BiH, saopšteno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Odnose dviju zemalja Bebić i Alkalaj, koji boravi u službenoj posjeti Hrvatskoj, ocijenili su prijateljskima, dinamičnima i dobrosusjedskima, a Bebić je posebno pohvalio parlamentarnu saradnju jer upravo parlamentarci potiču rješavanje mnogih pitanja.

Sagovornici su iskazali potporu za pristupanjem Evropskoj uniji i NATO-u obiju zemalja pri čemu Zagreb može Sarajevu pomoći prenošenjem znanja i iskustava.

Sarajevo pak podržava što brži ulazak Hrvatske u EU i NATO jer mu je u interesu da u okviru tih integracija ima prijateljsku zemlju koja će se zauzimati i za BiH, rečeno je na sastanku.

Hrvatska nije potpuno zadovoljna povratkom Hrvata u neka područja BiH, rekao je Bebić, a ministar Alkalaj podržao je povratak izbjeglica u BiH, ali je naglasio da treba stvoriti uvjete za "održiv povratak".

Alkalaj je Bebića izvijestio i o situaciji u vezi s ratifikacijom Ugovora o dvojnom državljanstvu, dodaje se u saopštenju.

Bebić je izvijestio o toku radova na koridoru Vc u Hrvatskoj, iznimno važnom za gospodarski razvoj i Hrvatske i BiH. Posebnu bi korist od tog prometnog pravca imala luka Ploče, čije rješenje mora polaziti od strateških interesa obiju država, rečeno je.

U vezi s nužnim ustavnim promjenama u BiH, Bebić je rekao da Hrvatska s velikim interesom prati taj proces i dodao da će biti prihvatljiv svaki sporazum koji će jamčiti jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda.

Kao primarni vanjskopolitički cilj Alkalaj je istakao liberalizaciju viznog režima za državljane BiH, a ponajprije je potrebno ukinuti vize za ulazak bosanskohercegovačkih državljana u članice Evropske unije.