BiH
0

BBI: 500 stipendija za djecu iz BiH bez jednog ili oba roditelja

Klix.ba
Na osnovu odredbi Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata BBI, Komisija sačnjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma, nakon selekcije prispjelih zahtjeva primljenih temeljem javnog konkursa, donijela je odluku o dodjeli 500 stipendija za školsku 2012./2013. godinu iz kategorije Fond "Sheikh Saleh Kamel".

Imena korisnika stipendija bit će objavljena na stranci BBI banke (bbibanka.com.ba) i u poslovnicama BBI banke.

Iz Fonda "Sheikh Saleh Kamel", koji je osnovan na inicijativu BBI-a i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela, osnivača i predsjedavajućeg "Al-Baraka" finansijske i poslovne grupacije, za 500 stipendista će biti isplaćena sredstva u iznosu 600.000 američkih dolara za školsku/akademsku 2012./2013.godinu, odnosno mjesečno u iznosu od 100 dolara (isplata se vrši u protuvrijednost u KM).

Inače, ovo je treća po redu godina da se iz ovog Fonda isplaćuju ove stipendije. Svake godine je isplaćen iznos od 600.000 US dolara, tako da će za tri godine ukupan iznos isplaćenih stipendija iz ovog Fonda iznositi 1,8 miliona dolara. Kao društveno odgovorna banka BBI od svog osnivanja na različite načine promivira obrazovanje i pomaže učenicima, studentima i postdiplomcima dajući im stipendije i pozajmice, i to u kontinuitetu prethodnih 11 godina.

Stipendije su dodjeljene djeci bez jednog ili oba roditelja, na teritoriji cijele BiH, ocjenjujući postignuti uspjeh u školovanju, te uzimajući u obzir, između ostalog, ukupne prihode i socijalni status članova domaćinstva.

O mjestu i vremenu potpisivanja ugovora i ceremoniji dodjele stipendija, studenti će biti obaviješteni putem stranice BBI banke. Stipendije će biti isplaćene putem studentskog računa koje su učenici ili njihovi zakonski zastupnici, odnosno studenti obavezni otvoriti kod BBI banke prije potpisivanja ugovora u roku od deset dana od dana objavljivanja spiska dobitnika.

BBI banka poziva učenike /studente dobitnike stipendija da dođu lično u filijale-poslovnice BBI banke radi okončanja procedure potpisivanja ugovora, odnosno otvaranja studentskih računa.