BiH
0

BBC tvrdi da se Karadžić krije u Crnoj Gori

NINA
Predstavnici međunarodnih sigurnosnih službi tvrde da se bivši lider bosanskih Srba i haaški optuženik Radovan Karadžić krije u Crnoj Gori, javila je danas britanska medijska kuća BBC.

BBC je prenio, pozivajući se na neimenovane izvore, da se Karadžić nalazi na pustom i udaljenom području sjeverozapadne Crne Gore, nedaleko od Nikšića.

Dopisnik BBC-a iz Sarajeva je naveo kako su izvori od kojih su dobiveni obavještajni podatci, pouzdani.

BBC je ocijenio da se po prvi put "pojavila tako konkretna informacija" o Karadžićevu prebivalištu.

Prema BBC-ju, međunarodne mirovne snage u Bosni i Hercegovini ne mogu poduzeti akciju budući da se njihova jurisdikcija ne proteže na susjednu državnu zajednicu Srbiji i Crnu Goru.

Haaški tribunal optužio je Karadžića za genocid, uključujući i zločin u Srebrenici tokom rata u BiH od 1992. do 1995.

Karadžić protiv koga je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju podigao sredinom 1990-ih dvije optužnice, krije se već osam godina.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, ovi izvori su prenijeli BBC-ju da se radi o planinskom, rijetko nastanjenom području, čiji su stanovnici, "po tradiciji, tvrdokorni srpski nacionalisti."

Drugi sigurnosni izvori su, pak, saopštili BBC-ju da Karadžić više ne živi u BiH.

Prema BBC-ju, vlasti u BiH i SCG-u se nalaze pod velikim pritiskom da otkriju Karadžića, svojevremenog predsjednika Republike Srpske i bivšeg zapovjednika Vojske RS-a Ratka Mladića pred 10. godišnjicu masakra Bošnjaka u Srebrenici, koja će biti obilježena iduće sedmice.

BBC-jev Kanal četiri će u utorak navečer emitirati program pod nazivom "Balkanski ratni zločini".