BiH
2

BBC: Stari most među najznačajnijim uništenim historijskim spomenicima

Klix.ba
Džamija Ummayad u Siriji
Stari most u Mostaru našao se na BBC-evoj listi najznačajnijih uništenih historijskih spomenika na svijetu.

Listu od devet znamenitosti predvodi džamija Umayyad u Alepu iz 11. stoljeća, koja je u potpunosti uništena tokom sukoba između regularne vojske i pobunjeničkih jedinica.

Na drugom mjestu je mostarski Stari most koji je uništen u proteklom ratu. Prije nego je sagrađen novi luk iznad Neretve, građani ovog hercegovačkog grada morali su koristiti improvizirani most napravljen od čeličnih sajli koje su povezivale dvije obale.

Na trećem mjestu je uništena statua Bude u planinama centralnog Afganistana. Visoka 53 metra, statua Bude u gradu Bamiyanu uništena je 2001. godine.

Zlatni hram u indijskom gradiću Amritsaru uveliko je oštećen u junu 1984. godine u sukobima između indijske vojske i militantnih pripadnika Sikha, koji su se krili u hramu. Mnogo ljudi je poginulo u konfliktu, a Zlatni hram pretrpio je velika oštećenja.

Na listi najznačajnijih historijskih spomenika je i srednjovjekovna katedrala u Coventryju koja je do temelja sravnjena tokom bombardovanja u Drugom svjetskom ratu.

U februaru 2006. godine džamija Al-Askari u iračkom gradu Samarri uništena je u bombaškom napadu.

Ljetnu palaču u Pekingu izgradio je kineski car Qianlong, a uništile su je vojske Velike Britanije i Francuske tokom rata protiv Kine 1860. godine. Skoro šezdeset godina kasnije, palača je u potpunosti obnovljena i otvorena za javnost.

Memorijalna crkva Kaisera Wilhelma u Berlinu također je uništena tokom bombardovanja u Drugom svjetskom ratu. Nikada nije u potpunosti obnovljena, a danas služi kao mjesto sjećanja na sve ružne stvari koje su se dešavale.

Posljednji na listi su drevni hramovi i mauzolej u Timbuktuu u Maliju. Poznat kao grad 333 sveca, Timbuktu je bio centar islamskih učenjaka od 13. do 17. stoljeća.