20. godišnjica opsade Sarajeva
0

FOTO+VIDEO / BBC: Sarajlije su rizikovale živote da spase knjige iz plamena

Sarajevo-x.com
Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i ostali uposlenici uspjeli su spasiti 10.000 vrijednih rukopisa. (Foto: Oxford Film & Television Ltd/Sam Hobkinson)
Britanski javni servis (BBC) je povodom 20. godišnjice opsade Sarajeva emitovao dokumentarni film "For the Love of Books: A Sarajevo Story" o spašavanju knjiga iz zapaljene Vijećnice i o ljudima koji su rizikovali vlastite živote da bi iz plamena spasili knjige smatrajući da je bolje umrijeti nego živjeti bez najvrednijeg kulturnog i historijskog blaga.

"For the Love of Books: A Sarajevo Story" je dokumentarni film britanskog režisera i scenariste Sama Hobkinsona.

Sarajlije i svi oni koji su tog 25. augusta 1992. godine boravili u glavnom gradu BiH nikada neće zaboraviti plamen koji je progutao skoro 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH.

Fotografije stravičnog prizora, kulturocida na kraju 20. stoljeća, su obišle cijeli svijet, a o izgubljenom bogatstvu se i danas snimaju dokumentarni filmovi.

U Hobkinsonovom dokumentarcu je istaknuto spašavanje nekoliko hiljada iznimno vrijednih islamskih rukopisa koji svjedoče o historiji BiH. Naime, režiser je najprije želio uraditi priču o Gazi Husrev-begovoj biblioteci, ali je uvidio da je zapravo priča o spašavanju knjiga ona koja je mnogo veća i snažnija.

"Spašavanje historijskih dokumenata je jednako spašavanju ljudskih života. Knjige su naša prošlost, naši korijeni. A, bez prošlosti nemamo budućnosti", jaka je poruka Mustafe Jahića, direktora Gazi Husrev-begove biblioteke, koja se provlači kroz cijeli film.

Film je na posljednjem SFF-u dobio nagradu publike za najbolji dokumentarni film i isto tako na posljednjem Aljazeera Documentary Films Festivalu dobio "Special Award fo Investigative Journalism". Idejni producent i koproducent filma je Nidal Megrabi, država Katar je financirala ovaj fim, a Oxford Film & TV je tehnički producirala film.

Film ce biti prikazan i u sklopu Festivala "Sarajevska Zima" i to 15. marta u 18 sati u Turskom kulturnom centru u Sarajevu.