Uz obilježavanje 20. godišnjice
231

BBC podsjetio na dane opsade Sarajeva

Klix.ba
Britanski BBC je ustupio značajan prostor 20. godišnjici opsade Sarajeva. Objavljena je tom prilikom karta prvih linija oko Sarajeva zasnovana na UN-ovim mapama iz tog vremena, kao i podaci o broju poginulih u glavnom gradu BiH po mjesecima u periodu 1992.-1995.

Ugledni britanski medij je podsjetio na april 1992. i početak srpske opsade, te prve žrtve u Sarajevu. Nadalje, istakli su kako su civili mjesecima bili na meti snajperista i da su od snajperskih metaka ginuli i žene i djeca u gradu.

"Srpski artiljerci čak nisu ni dozvoljavali da se poginuli dostojanstveno sahrane pa su pucali i na ljude koji bi došli da ih pokopaju, a jednom takvom napadu svjedočio je i naš reporter Jeremy Bowen", naveli su novinari BBC-a.

Nisu zaboravili spomenuti i da su hrana i lijekovi mogli doći samo avionom, budući da Srbi nisu dozvoljavali transport cestama koje su držali oko Sarajeva, kao i da je 1993. sagrađen tunel ispod aerodromske piste od životnog značaja za grad, jer su tim putem dopremane namirnice u Sarajevo.

Navedeno je i da su srpske snage imale isturene linije i u samom gradu te da su držali dio naselja Grbavica, kao i da je jedan od većih masakara počinjen 5. februara 1994. kada su Srbi ispalili granatu na pijacu Markale, pri čemu je poginulo 66, a ranjeno skoro 200 ljudi. Taj zločin je potaknuo međunarodnu zajednicu da Srbima zaprijeti NATO-ovim udarima ako ne povuku teško naoružanje oko grada. Srbi su nevoljko dopustili UN-u da nadzire njihovo naoružanje, ali ga nisu predali.

Spominje se i kako su Srbi 1995. za taoce uzeli stotine UN-ovih mirovnjaka, nakon što su snage NATO-a ispalile projektile na njihove magacine oružja, a onda je, 28. augusta 1995. godine, uslijedio i drugi artiljerijski napad na pijacu Markale, u kojem je od jedne srpske granate poginulo 37, a ranjeno 90 ljudi.

Uslijedili su novi udari NATO-a kojim su bili pogođeni i srpski položaji oko Sarajeva. Bio je to početak kraja srpske opsade Sarajeva. Za dva mjeseca postignut je mirovni sporazum kojim je opsada i zvanično završena, objavio je BBC u povodu 20. godišnjice opsade glavnog grada BiH.