BiH
255

BBC obilježava kraj opsade Sarajeva: Umjesto slavlja doživjela sam tišinu

Klix.ba
Sarajevo, juni 1995. (Foto: AFP)
Sarajevo, juni 1995. (Foto: AFP)
U ponedjeljak 29. februara navršit će se 20 godina od okončanja opsade Sarajeva, a BBC je među prvima odlučio obilježiti godišnjicu prigodnom pričom.

Britanska televizija napravila je intervju sa glumicom Vedranom Seksan koja je na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu imala svega 16 godina. Njen pogled na život pod opsadom preinačen je četverominutni video.

"Odrasla sam u ratu i on je od mene napravio osobu koja sam danas. Svaki dan kako bi otišla na posao morala bih preći preko jako opasnog mosta koji je često bio pod snajperskom vatrom. Jedne prilike primijetili smo kamermana koji je čekao da nekoga pogodi metak. Osjećala sam se kao da nas svi gledaju i ništa ne čine po tom pitanju", sjeća se Seksan.

Ona je dodala kako se pred kraj rata prepala mogućnost da će poginuti, što bi predstavljalo veliku ironiju, s obzirom da je do tada uspjela preživjeti pakao opsade. Također, kraj rata je zamišljala kroz ulazak oslobodilaca i slavlje na ulicama, a sve što je doživjela jeste tišina...

Tokom opsade Sarajeva poginulo je više od 10.000 civila i vojnika, uključujući 1.500 djece, a grad je na početku rata uspjelo napustiti više desetina hiljada stanovnika svih nacionalnosti.