FBiH
0

Baza podataka o saobraćajnim nesrećama za manje stradanja na cestama

FENA
U Federaciji BiH danas je počela implemenatacija projekta uspostave baze podataka o saobraćajnim nezgodama, što je federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić ocijenio veoma važnim za spašavanje ljudi u saobraćaju.

"Pokrenuli smo projekt kojim će uzroci saobraćajnih nezgoda biti potpuno izdiferencirani i predstavljat će stvarnu osnovu za provođenje pojedinih strateških i konkretnih mjera i akcija", njegove su riječi.

Obuka odgovarajućeg administrativnog osoblja odvija se na Policijskoj akademiji u Sarajevu.

Projekt je dio mjera predviđenih dokumentom sačinjenim početkom ove godine pod nazivom "Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja.

Primjenjuje se u cijeloj Federaciji. Sva kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova imaju akcione planove i provode ih od 1. juna ove godine, a na nivou Federacije počevši od 1. oktobra na snazi je plan koji sadrži obaveze za federalna ministarstva unutrašnjih poslova, prometa i komunikacija, zdravstva te obrazovanja.

"Da bi sve ove aktivnosti imale puni efekt i doprinijele smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i poginulih ljudi, takve aktivnosti moraju se zasnivati na realnim podacima. Time ova baza podataka dobija veliki značaj", riječi su ministra Alića.

Analize uzroka saobraćajnih nezgoda do sada nisu bile potpune i nisu govorile o pravom stanju stvari. O tome najbolje svjedoči podatak da se u pojedinim analizama 60 posto uzroka navodi kao "ostali".

Na takvim podacima se ne može zasnivati realna strategija bobe protiv saobraćajne delikvencije, napominje ministar Alić.

Na osnovu izvještaja iz kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije, broj saobraćajnih nesreća u periodu juni-august ove godine povećan je za 376 ili za 4,78 psoto u odnosu na isti period prošle godine.

Istovremeno je za 6,46 posto povećan broj nezgoda u kojima je pričinjena materijalna šteta, ali je ohrabrujuće da je umanjen broj nesreća u kojima ima poginulih osoba.

U razdoblju juni - august 2007. na cestama Fededarcije poginulo je 80 osoba, a u istom periodu ove godine 76.

Broj poginulih umanjen je između četiri i pet posto, kao i broj lakše povrijeđenih za 5,45 posto, ali je broj teže povrijeđenih osoba povećan za 1,74 posto.

Za oba uporedna perioda važi da je neprilagođena brzina apsolutno najčešći uzrok nesreća ne računajući nekoliko puta veći broj "ostalih" uzroka.

U periodu juni - august ove godine brzina je prouzročila 1.767 nesreća, alkoloh 448, dok su uvjeti na putu prouzročili mnogo manje, 19 nezgoda u Federaciji i pet neispravnost vozila.

Dvije nesreće desile su se zbog umora vozača i jedna usljed uticaja droge.