Znate li koliko imaju?
0

Baza podataka imovine vodećih političara u BiH

Sarajevo-x.com
U CIN-ovoj bazi preko 900 podataka
U CIN-ovoj bazi preko 900 podataka
Centar za istraživačko novinarstvo stavio je na mrežu najpotpuniju bazu podataka o prohodima, pokretnoj i nepokretnoj imovini 119 političara iz vladajućih i opozicionih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Bazu podataka čine i informacije o njihovom obrazovanju, profesionalnoj i političkoj karijeri, te podaci o štednim ulozima, kreditima kao i udjelima političara u preduzećima, uključujući i dionice. Date su i informacije o policijskim istragama, tužbama i sudskim presudama protiv političara i njihovih firmi.

U bazi podataka dostupno je i više od 900 dokumenata – vlasničkih listova za zemljišta, stanove, poslovne objekte, te dokumenata o vlasničkom udjelu političara u preduzećima, imovinskih kartona koje su funkcioneri podnijeli Centralnoj izbornoj komisiji i Komisiji za izbor članova Vijeća ministara BiH.

Političari su birani prema političkom stažu, i funkcijama koje obavljaju u institucijama i strankama. Podaci o političarima prikupljeni su iz službenih dokumenata, a kontaktirani su i kabineti funkcionera, političke partije, škole i fakulteti, te preduzeća i institucije u kojima su radili.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su sve političare i lično kontaktirali. Većina je pristala na razgovor. Manji dio nije želio odgovarati na pitanja novinara CIN-a, dok su neki odbili svaki vid saradnje.

Bazu podataka možete naći na stranici www.izaberi.ba/