BiH
0

Bauer: Odrastanje u institucijama ima negativne posljedice za djecu

FENA
Predstavnici organizacija Hope and Homes for Children, Save the Children, SOS Dječija sela Bosna i Hercegovina, UNICEF i World Vision potpisali su Memorandum o razumijevanju koji predstavlja nastavak niza zajedničkih aktivnosti radi zaštite i unapređenja prava djeteta u Bosni i Hercegovini.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer kazala je da ove organizacije blisko sarađuju te da UNICEF i Save the Children zajedno rade na smanjenju rizika od katastrofa.

"Pokušavamo podići svijest javnosti o načinima kako da se spriječe negativne posljedice prirodnih katastrofa te usko sarađujemo s vlastima", istakla je Bauer.

Dodala je da oko osam posto djece u BiH zaostaju u rastu, a kada se radi o romskoj populaciji taj procent je viši i iznosi oko 24 posto te da s druge strane postoji i problem prehranjenosti djece.

"Također sarađujemo i na smanjenju broja djece koja su smještena u institucije. Odrastanje u institucijama ima vrlo negativne posljedice za razvoj djece", zaključila je.

Bauer je zabrinuta zbog smanjenja broja djece koja su smještena kod usvojiteljskih porodica.

Predstavnica Hope and Homes for Children Jasna Hodzić smatra da samo djeca koja odrastaju u porodičnom okruženju mogu pravilno da se razvijaju.

"Iako pitanje tradicionalnog institucionalnog zbrinjavanja djece u BiH nije uvijek bilo u fokusu javnosti u BiH, stvari se polako mijenjaju. Iskreno se nadamo da zajedničkim djelovanjem sveprisutnih organizacija bit ćemo u mogućnosti da mijenjamo živote hiljade djece u BiH koje su ili trenutno bez roditeljskog staranja ili koja su pod rizikom da to u budućnosti postanu", objasnila je Hodzić.

Predstavnica organizacije Save the Children Andrea Žeravčić podržala je pozitivne pomake u načinima na koje se tretiraju djeca u BiH.

"U BiH, Srbiji i Crnoj Gori, organizacija Save the Children je putem programa obrazovanja, programa zaštite djece, promocije vladavine i poštivanja dječijih prava te programa smanjenja rizika od katastrofa, pomogla više od 200.000 djece, od kojih je više od 60 posto u BiH", obrazložila je Žeravčić.

Evidentno je, ukazala je, da samo građenjem partnerskih odnosa za djecu se može uraditi više.

"Situacija za djecu u BiH i regionu ima trend pogoršanja zbog političke situacije", zaključila je Žeravčić.

Predstavnik organizacije World Vision Hans Bederski kazao je da ove organizacije dijele zajednički cilj, a to je unapređivanje prava sve djece.

"Potpisivanjem ovog memoranduma izražavamo želju da ujedinimo i koordinirano naše napore", izjavio je Bederski.

On je dodao da je prilikom unapređivanja prava djeteta potrebno poslušati i djecu te im omogućiti da iskažu svoja mišljenja.

Saradnja organizacija Hope and Homes for Children, Save the Children, SOS Dječija sela Bosna i Hercegovina, UNICEF i World Vision započela je u februaru 2009. kada je organizacija SOS Dječija sela uputila poziv za formiranje radne grupe čiji bi fokus bila djeca bez roditeljskog staranja.

Nakon prvog sastanka, fokus radne grupe je proširen na kategoriju ranjive djece uopćeno s posebnim naglaskom na djecu sa smetnjama u razvoju i djecu koja dolaze iz marginaliziranih manjinskih grupa.

Svrha radne grupe bila je razmjena informacija o pitanjima zaštite djece, zajedničko lobiranje za prava djeteta te koordinacija među organizacijama, kojom bi se izbjeglo dupliranje aktivnosti, a ohrabrila saradnja.

Dosadašnje aktivnosti grupe odnosile su se na podnošenje zahtjeva za obuku udomitelja Ministarstvu socijalnog rada Kantona Sarajevo, zajedničko podnošenje preporuka o dječijim pravima za Vijeće ljudskih prava u Ženevi, davanje komentara i preporuka na Nacrt Zakona za zaštitu porodica s djecom, organiziranje konferencije "Djeca u Bosni i Hercegovini" u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i nadležnim entitetskim ministarstvima, te objavljivanje Otvorenog pisma da bi se skrenula pažnja na činjenicu da predstavnici Bosne i Hercegovine nisu potpisali Treći opcionalni protokol Konvencije o pravima djeteta koji se odnosi na proceduru podnošenja predstavki Komitetu za prava djeteta kao nadzornom tijelu za provođenje Konvencije o pravima djeteta.

Predstavnici organizacija potpisnica, pozdravili su privremenu odluku Vijeća ministara BiH o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini, kojom se želi privremeno omogućiti izdavanje JMB i upis novorođenčadi u knjige rođenih te izdavanje ličnih i drugih dokumenata, ali pozivaju Vijeće ministara i druge nadležne institucije da ovaj problem u što kraćem roku i trajno riješe.

U aktuelnoj političkoj i društvenoj situaciji u Bosni i Hercegovini, gdje je očita stagnacija svih reformskih procesa, kontinuirana politička kriza, kao i rastuće siromaštvo koje najviše pogađa najmlađe i najranjivije kategorije stanovništva, potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, organizacije potpisnice se obavezuju na blisku saradnju i ulaganje zajedničkih napora ka rješavanju gorućih pitanja koja se tiču djece u Bosni i Hercegovini.