BiH
0

Batkove žrtve zatražile prijem kod Ahmetovića, Barašina, Čolaka i Alvargonzalesa

FENA
Milorad Barašin
Milorad Barašin
Predstavnice Udruženja "Žena-žrtva rata" su, po saznanju o zaustavljanju izručenja Veselina Vlahovića BiH, zatražile prijem kod ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, glavnog tužitelja BiH Milorada Barašina, ministra pravde BiH Bariše Čolaka te ambasadora Kraljevine Španije u BiH Alejandra Alvargonzalesa.

U zahtjevu za prijem istakli su da ih je odluka suca lokalnog suda u španskoj provinciji Alicante kojom je zaustavio postupak izručenja u BiH ratnog zločinca Veselina Vlahovića šokirala.

"Pored ubistava, klanja, živog spaljivanja, premlaćivanja i pljačkanja, Vlahović je silovao, seksualno zlostavljao, premlaćivao žene i djevojke nesrpske nacionalnosti. Na Vracama je formirao javnu kuću u koju je dovodio i silovao starice, ali i trinaestogodišnje djevojčice. Silovao je i majke i kćeri pred članovima njihovih porodica. Silovao je žene i uporedo ubijao i klao njihove najuže članove domaćinstva. To je radio sam, ali i u grupi. Neke od žena je silovao više puta, o čemu postoje brojna svjedočenja", navedeno je u zahtjevu.

Udruženje ističe da žrtve Veselina Vlahovića Batka svaki dan umiru, a preživjele žrtve žive za dan kada će se s monstrumom pogledati licem u lice.

"Osuđujemo odluku suda i suca iz Španije koji su pred samo izručenje Vlahovića promijenili odluku i što su nas žrtve doveli u neizvjesnost", stoji u zahtjevu za prijem.

Članice "Udruženja "Žena-žrtva rata", posebno Vlahovićeve žrtve, svaki dan se bude s neizvjesnošću da li će slijedeća vijest biti da je Veselin Vlahović Batko pobjegao iz zatvora u Španiji, a što ih, dodaju, ne bi iznenadilo.

"Ukoliko nas u što kraćem roku ne primite organizirat ćemo mirni protest ispred vaših i naših institucija i izraziti nezadovoljstvo. Bili smo žrtve u BiH, da li smo sada žrtve zemalja članica UN-a", navedeno je u zahtjevu za prijem.