"Monstrum sa Grbavice"
0

FOTO / Batko sletio na Sarajevski aerodrom, prebačen u Sud BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Veselin Vlahović Batko, poznatiji kao "Monstrum sa Grbavice", sletio je na Sarajevski aerodrom, odakle je uz ogromne mjere obezbjeđenja prebačen u pritvorsku jedinicu Suda Bosne i Hercegovine, javlja novinar portala Sarajevo-x.com, koji se nalazi na mjestu događaja. Portal Sarajevo-x.com donosi vam fotogaleriju izručenja zloglasnog zločinca, od slijetanja na Sarajevski aerodrom do smještanja u ćeliju pritvorske jedinice Suda BiH.

Veselin Vlahović je u pratnji policijskih službenika Granične policije BiH, izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine i na Aerodromu Sarajevo, predat policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i pripadnicima Sudske policije.

Osumnjičenom Vlahoviću, prilikom izdavanja međunarodne potjernice raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH, već je određena mjera pritvora i on je priveden u pritvorske prostorije Kompleksa pravosudnih institucija BiH.

Avion kojim je "Monstrum sa Grbavice" stigao u glavni bh. grad, odletio je sa Sarajevskog aerodroma, nakon čega je Batko prebačen u Sud BiH.

Kako javlja naš novinar sa Aerodroma Sarajevo, mjere obezbjeđenja su bile ogromne. Oko pola sata nakon slijetanja aviona, velika kolona vozila SIPA-e uz svjetlosnu i zvučnu signalizaciju napustila je krug aerodroma, nakon čega je desetak minuta kasnije prema Sudu BiH otišla još jedna, manja kolona vozila.

Batkovim dolaskom u Sarajevo okončana je višemjesečna političko-pravna zavrzlama u vezi ekstradicije "Monstrum sa Grbavice" koji se sumnjiči za ubistva, silovanja i maltretiranja desetina stanovnika sarajevskog naselja Grbavica, koje se u toku agresije na našu zemlju nalazio pod kontrolom srpskih snaga.

"Zadovoljan sam što smo dočekali ovaj trenutak. Učinio sam sve što znam i umijem da se ovo desi. Želim putem portala Sarajevo-x.com da se zahvalim svima koji su učestvovali i koji su pomogli da ovaj zločinac bude doveden u BiH. Prije svega zahvalio bih se Ministarstvu pravde BiH na čelu s ministrom, Tužilaštvu BiH i glavnom tužiocu Miloradu Barašinu, kao i ambasadorici Željani Zovko koja je učinila sve što je bilo u njenoj moći", kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić u ekskluzivnoj izjavi za Sarajevo-x.com.

On je izrazio i veliku zahvalnost ministru vanjskih poslova Crne Gore Milanu Roćenu i premijeru te zemlje Mili Đukanoviću koji su dali "zeleno svjetlo" i istakli u dopisu španskim vlastima da nemaju ništa protiv da monstrum bude izručen u BiH.

"Za zločinca kakav je Veselin Vlahović Batko svaka izrečena kazna je premala, ali neka ga u Bosni i Hercegovini, u mjestu koje je zavio u crno i neka odgovara pred Sudom BiH", kazao je Komšić za Sarajevo-x.com ističući još jednom da kakvu god kaznu dobije "Monstrum s Grbavice" bit će premala za ono što je činio tokom rata u BiH.

Veselin Vlahović Batko je poznat kao "Monstrum s Grbavice". Vlahović je, prema navodima optužbe, tokom 1992. i 1993. godine u ovom sarajevskom naselju kršio pravila međunarodnog prava i kao pripadnik oružanih formacija ubijao, mučio i nečovječno postupao sa civilnim stanovništvom, silovao, uzimao taoce, kolektivno kažnjavao, protizakonito zatvarao i pljačkao ljude. Zločinac je uhapšen 2. marta 2010. godine u španskom gradu Alicanteu.

Oni koji su preživjeli teror "Monstruma" danas svjedoče kako je Vlahović bio naoružano čudovište, koje se uvijek vraćalo i terorisalo stanovnike Grbavice.

Zloglasni Batko zločine je nastavio činiti i nakon okončanja rata. U Španiji je uhapšen u sklopu istrage protiv grupe osoba koja se specijalizovala za krađe.

U oružanoj pljački 1998. godine u Crnoj Gori ubio je čovjeka. Zbog svojih kriminalnih aktivnosti završio je u crnogorskom zatvoru odakle je pobjegao 2001. godine. Nekoliko dana nakon toga ubio je čovjeka u Srbiji.

Krvavi pohod nastavio je u Španiji gdje je nastavio vršiti kriminalna djela. U aprilu 2005. godine pucao je na policijsku patrolu, ali je pobjegao teško ranjen. Za Vlahovićem, koji je u Španiji živio pod lažnim identitetom izdate su tri međunarodne i dvije španske potjernice.

Vlahović je u Španiji osuđen na četiri godine zatvora zbog kriminala počinjenog u toj zemlji i ova kazna trebalo bi da bude uključena u jedinstvenu kaznu po okončanju postupka u BiH.